Германското посолство в София отрече да има пръст в износа на малолетни момчета

Няма факти, които да доказват грешки на служители на германското посолство в София по случая с износ на малолетни български деца за Германия. Това заяви на специална пресконференция в сряда германският посланик Харалд Киндерман.

Повод за изявлението му стана репортаж на Първа германска телевизия от понеделник вечерта, според който 12 малолетни български момчета, главно от Добрич и Бургас, са били изведени от страната с визи през 2000 г. и вкарани в Германия. Там момчета са станали обект на сексуални посегателства. Скандалът намери отзвук в България, където жители на Добрич и Бургас познаха някои от момчетата, показани във филма.

Основна фигура в историята е германецът Дирк Х., който се представял за меценат, и под претекст, че иска да помага на талантливи музикални деца, им предлагал да ги заведе в Германия. Дирк обаче имал дело за блудство с деца в Германия.

В скандала е била замесена и учителка от Добрич, която съдействала момчетата да заминат за Германия, твърдят разследващите журналисти от германската телевизия. Още във вторник учителката отрече да е знаела за какво става дума и че не е помагала на деца да заминат за Германия.

С проверка в България по случая се нагърби отдел "Международен" на Върховната касационна прокуратура.

Според думите на посланик Киндерман през 2000 г. визовата служба на посолството е обработила 59 998 молби за визи. По отношение на цитираното в медиите име на едно от децата, за което се твърди, че е Мирослав Тодоров, посланикът каза, че под фамилното име Тодоров от 2000 г. до средата на 2003 г. има 1841 преписки, а като се добави и името Мирослав, съществуват 7 записвания, които се отнасят до четири различни лица.

Посланик Киндерман съобщи още, че в момента на издаването на визите нито едно от тези четири лица не е било малолетно.

Според германските медии обаче нещата с визите, издавани в София на малолетните момчета са сериозни, твърди Дойче веле. В своя емисия от сряда радиото поясни, че германското външно министерство разследва дали посолството на Федералната република в София е помогнало на педофила от провинция Саксония-Анхалт - Дирк Х. - да изнася деца от България.

Външният министър на Германия Йошка Фишер е категоричен, че посолството не е замесено, твърди Дойче веле.

Германският вестник "Мителдойче цайтунг" обаче има друга информация, продължава радиото. Изданието твърди, че през лятото на 2000 година Дирк Х. се обадил в германското посолство в София, като помолил за юридическа защита. Малко преди това Дирк бил задържан от българската полиция по подозрение в педофилия. Случаят бил толкова сериозен, че посолството веднага сигнализирало федералната криминална служба.

Службата междувременно била информирана и от българските власти за подозрение срещу гражданин на федералната провинция Саксония-Анхалт. Към докладната записка било и приложено копие от молбата за издаване на входна виза за Федерална Република Германия. Върху приложената гаранция за евентуални разходи по време на престоя стоял подписът на тогава 31-годишен председател на детско дружество в Харц.

По същото време в консулският отдел на посолството в София се издавали визи за български деца, на които Дирк Х. поемал гаранцията. Последният документ за гаранция е бил валиден от декември 2000 до март 2001 година. Месец по-късно отпада визовият режим за България.

Говорителят на германското външното министерство Ролф Анкерман заявява обаче пред "Мителдойче цайтунг", че не са забелязани пропуски сред персонала на посолството. Същото потвърждавал и прегледът на съответните документи в София и Берлин, който показвал, че след първите сигнали от посолството в София не са издавани повече входни визи, в чиито молби да се среща името на Дирк Х.

Пред "Дойче веле" консулът на България в Берлин Данаил Данов обяви, че случаят не е нов. Според него той е използван за атака от страна на опозицията срещу външния министър Йошка Фишер.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?