Германското правителство дава 750 млн. евро за създаване на ваксина срещу коронавируса

Германското правителство дава 750 млн. евро за създаване на ваксина срещу коронавируса

Германското правителство реши да вложи 750 млн. евро в програма за създаване и разпространение на ваксини срещу новия коронавирус, каза днес министърката на образованието и научните изследвания Аня Карличек, цитирана от ДПА.

Около половин милиард от тези пари ще отидат за разширяване на възможностите за клинични изпитания в Германия, а останалите 250 млн. за развитие на производствения капацитет, каза тя след заседание на онези министри от правителството на Ангела Меркел, които имат отношения към борбата срещу коронавируса.

Една от целите на финансовата програма е да се даде възможност в клиничните изпитания от самото начало да се включат по-голям брой участници.

При нормални обстоятелства изпитанията на нова ваксина се извършват стъпка по стъпка, като всеки път броят на участниците се увеличава, съответно и количеството на препарата, който се произвежда. Сега обаче медицински персонал и други ключови работници могат да бъдат включени в изпитанията на доброволна основа още от ранен етап, каза Карличек.

Производственото финансиране ще отиде, например, в бутилиращи компании, обясни министърката. "Защото веднага щом ваксина бъде открита и одобрена, производството ѝ трябва да може да започне бързо и в голям мащаб както тук, в Германия, така и по света", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус