Германското правителство е било предупредено за опасност преди трагичния полет MH17

Германското правителство е било предупредено за опасност преди трагичния полет MH17

Германското правителство е било уведомено за риска в полетите над Източна Украйна малко преди да бъде свален малайзийския Боинг-777 през юли, но не е разпространило информацията, съобщи ББС.

Дипломатически грами, получени два дни преди авиокатастрофата, са предупреждавали, че ситуацията в района става "много обезпокоителна".

В грамите е имало данни за свален на 14 юли украински военен самолет. Само три дни по-късно бе свалена и малайзийската машина – полет MH17, като загинаха 298 души.

Самолетът пътуваше по маршрут Амстердам – Куала Лумпур, като 196 от жертвите бяха холандци.

Воденото от Холандия международно разследване съобщи, че една от основните версии за трагедията е, че самолетът е свален от руска ракета Бук. Заключителният доклад предстои да бъде публикуван през октомври.

Според германски медии германското разузнаване е предупредило за рисковете в авиационната сигурност.

Дипломатически грами са съобщили, че над Украйна е свален транспортен самолет, летял на 6 хил. метра височина. Специалистите са обяснили, че за да бъде улучена машина на такава височина, е необходимо специално въоръжение.

Източник от Луфтханза е съобщил обаче, че не е било изпратено предупреждение за промяната на ситуацията.

Три самолета на компанията са летели в района в същия ден, в който и малайзийския Боинг, и е било чист късмет, че са останали невредими.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?