Германското правителство обсъжда многомилиарден пакет за стимулиране на икономиката

Канцлерът Ангела Меркел

Германското правителство се очаква да обсъди пакет от мерки за стимулиране на икономиката, евентуално на стойност 80 млрд. евро, чрез които да смекчи удара, нанесен от коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

Планира се представители на коалиционното правителство на Ангела Меркел да се срещнат по-късно днес в канцлерството за маратонски преговори, които според източници може да продължат цялата нощ.

Коалиционните партньори Християндемократически съюз (ХДС) и Германска социалдемократическа партия (ГСДП) все още имат противоречия за разпределянето на средствата.

Сред обмисляните варианти са заделяне на до 3 млн. евро на компания за покриване на понесени загуби, премия за насърчаване на хората да купуват автомобили в подкрепа на автомобилния сектор, допълнително финансиране за общините, борещи се с нарастване на безработицата, както и инвестиции за 28 млрд. евро в инфраструктурни проекти.

Пакетът ще бъде един от най-големите в историята на страната. В разгара на финансовата криза през 2008 година германското правителство отпусна около 90 млрд. евро в помощ на икономиката, припомня ДПА.

След като бъдат договорени, мерките трябва да получат официално одобрение от правителството, както и от двете камари на парламента.

Очаква се германската икономика да се свие с 6,6 процента тази година, прогнозира в края на миналия месец икономическият институт Ифо (Ifo). За догодина според прогнозите най-голямата европейска икономика ще се възстанови с растеж от 10,2 процента.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?