Германското правителство отхвърли петиция за премахване на два съветски танка

Германското правителство отхвърли петиция за премахване на два съветски танка

Германското правителство се противопостави на петиция, в която се настоява за премахването на съветски танкове от мемориала за освобождението на Берлин. Петицията беше подета от в. "Билд" в знак на протест срещу ролята, която играе Москва в Украйна, предаде Франс прес.

В международен договор, подписан през 1990 г. с тогавашния СССР, Федерална република Германия се ангажира ясно да запази и поддържа съветския мемориал, издигнат в парка Тиергартен в Берлин в памет на войниците от Червената армия, загинали по време на сражения, заяви говорител на германското правителство. Германското правителство ще се съобразява с този ангажимент, допълни говорителят.

Вчера в. "Билд" започна подписка за премахването на двата танка с аргумента, че не е допустимо в 21 век военната сила отново да обслужва политически интереси в Европа.

Породилият полемика монумент включва голяма статуя на съветски войник, разположена върху колонада, с два танка отстрани. Той е посветен на над 80 000-те военни от червената армия, загинали в битката за Берлин през април-май 1945 г.

Двата танка от монумента са първите, влезли в Берлин след края на битката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят