Германското правителство отпуска 1 милиард евро за културния сектор

Министърът на културата Моника Грютерс

Германското правителство одобри финансова помощ за изкуствата на стойност 1 милиард евро с цел да се подобрят възможностите за заетост на артистите след ограниченията, наложени за справяне с коронавируса, предаде ДПА.

"Трябва да поддържаме културните обекти и местата за артистична изява", посочи министърът на културата Моника Грютерс в изявление след заседание на правителството в Берлин.

Една четвърт от финансирането ще бъде отделена за подпомагане на обекти да прилагат хигиенни мерки, за онлайн билети и вентилационни системи. До 480 милиона евро ще помагат на артисти да се върнат към работа на пълен работен ден.

Други 150 милиона евро са осигурени за дигитализация, а 100 милиона - за компенсиране на загубата на доход вследствие на пандемията.

Културният сектор в Германия беше тежко засегнат от ограничителните мерки, предизвикали спиране на изявите пред публика.

Във ФРГ е особено силно застъпена сценичната класическа музика, през лятото има и голям брой концерти на открито с голяма посещаемост за любители на поп, рок и метал музиката.

Масовите мероприятия в Германия са забранени до края на октомври.

Споделяне

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?