Германското правителство повиши прогнозата си за растежа тази година

Потребителското доверие в страната е на 13-годишен максимум

Зигмар Габриел

Германското правителство повиши прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика за 2015 година, а потребителското доверие достигна 13-годишен максимум заради поевтиняването на петрола и стабилния пазар на труда, предаде ДПА.

Министърът на икономиката Зигмар Габриел посочи, че германската икономика ще нарасне с 1,5 процента тази година, след като през октомври прогнозата бе намалена от 2 процента на 1,3 на сто.

Публикуването на годишния икономически доклад на правителството съвпадна с оповестяването на ключовия изпреварващ индекс за потребителското доверие, който скочи до 13-годишен максимум за следващия месец.
Нюрнбергския институт за изследвания Ге еф Ка (GfK) съобщи, че неговият изпреварващ индекс, проследяващ нагласите сред потребителите, се е повишил до 9,3 пункта за февруари спрямо 9 пункта месец по-рано.

Проучването, в което са включени около 2000 потребители, сочи, че икономическите очаквания са се повишили до 22,5 пункта през януари спрямо 14,5 пункта през декември, очакванията за доходите - до 47,8 пункта спрямо 41 пункта, а склонността за пазаруване - до 57,4 пункта спрямо 49,1 пункта.

Германската икономика се върна на пътя на растежа въпреки геополитическите турбуленции през последната година, заяви Габриел, отбелязвайки спада на цените на петрола и слабото евро, които подпомагат растежа.

Понижението на прогнозата миналата година стана след като германската икономика едва избегна рецесия през третото тримесечие. Оттогава обаче темпото на поевтиняване на петрола се ускори, а курсът на еврото спадна на фона на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да налее повече пари в затруднената икономика на еврозоната.

Германският износ ще има полза от спада на курса на еврото, посочи Габриел.

Икономическото министерство обаче отбелязва, че геополитическото напрежение, например в Източна Украйна, както и вялата състояние на еврозоната, ще се отразят на износа.

Според прогнозите на министерството износът тази година ще се увеличи с 3,6 процента спрямо 3,7 процента миналата година, а вносът ще нарасне с 4,1 процента спрямо 3,3 процента през 2014 година.

Министерството очаква вътрешното търсене да бъде основен стожер на растежа тази година, като реалните заплати ще се увеличат с 2,6 процента, а стабилният пазар на труда ще помогне за нарастването на потребителските разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес