Германци ще проучват Черно море за добив на газ по нова технология

Български и германски учени ще проучват Черно море за добив на газ по нова технология. За целта правителството ще разреши на научно-изследователския кораб "Мария Мериан", плаващ под германски флаг, да плава в българските териториални води в северозападната акватория на Черно море от 6 декември 2013 г. до 17 януари 2014 г., съобщи правителствената информационна служба.

Научните изследвания, които ще бъдат направени, са свързани с реализацията на проекта SUGAR (Submarine Gas Hydrate Reservoirs). Той е започнал в Германия през 2008 г. с цел производството на природен газ от морските метанови хидрати (газохидрати) в морските седименти на световния океан.

Газохидратите представляват замразен под високо налягане метан и се смятат за един от основните енергийни ресурси на бъдещето. Запасите от тях в Черно море са големи, но все още няма разработена технология за добиването и използването им.

Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната ни при упражняване на суверенните и права и юрисдикции.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?