Германците намаляват разходите си за туризъм за първи път през последните 20 години

Германците са намалили през 2002 г. разходите си за пътувания в чужбина и това става за първи път през последните 20 години, предизвиквайки и "първата истинска криза" в националната туристическа промишленост, сочи проучване на Дрезднер Банк, публикувано днес.

Туристическата промишленост преживя първата истинска криза в историята си, констатират икономистите от банката, цитирани от Франс прес. През изминалата туристическа година, която за сектора приключва по традиция на 31 октомври, туроператорите бяха изправени пред спад от 6 до 9 на сто на оборота си и пред още по-голямо понижение на броя на клиентите си, отбелязва специалистът по туризъм на банката Ханс-Петер Мунцке.

През миналата година германските домакинства, по традиция големи потребители на туристически продукти за чужбина, са похарчили общо 50,5 милиарда евро, за да прекарат ваканцията си извън националните граници, а това е по-малко в сравнение с 2001 г., твърди Дрезднер Банк без да посочва цифра за сравнение, отбелязва АФП.

Чувство на несигурност, по-висока безработица и освен това по-големи финансови натоварвания за домакинствата са сред причините за този спад, отбелязва банката, като уточнява, че "дори без терористичните нападения търсенето е намаляло значително".

Германците избягват пътуванията най-вече със самолет, а от това се облагодетелстваха непосредствените съседи на Германия - преди всичко Австрия, коментира икономистката на банката Ренате Финке. Испания, която досега бе предпочитана за почивка страна от германците, отстъпва на втора позиция след Италия.

Следват Австрия, Франция и Швейцария. Страхът от терористични атаки доведе до изключително силно намаляване на далечните пътувания, както и да почивката в мюсюлманските страни, отбелязва г-жа Финке, като добавя, че за сметка на това страните от Изтока (България, Хърватска, Полша) се ползват с нова популярност.

Общо за 2003 г. ние разчитаме в най-добрия случай на застой на разходите, заключава г-жа Финке, като посочва, че причината е най-вече влошаването на икономическото положение на Германия.

По БТА

Още от Бизнес