Германците стават все по-богати

Германците стават все по-богати

Германците стават все по-богати. След като се извадят дълговете, средното богатство на домакинствата възлиза на 232 800 евро (263 262 долара) през 2017 година според публикувано в понеделник проучване на Бундесбанк, цитирано от ДПА.

Сумата е с 18 300 евро повече спрямо предходното такова проучване от 2014 година.

Благодарение на ниската безработица и по-високите доходи хората са били в състояние да заделят повече средства. Същевременно положително влияние върху състоянието на германците е оказало поскъпването на акциите и на имотите.

Чистите активи на собствениците на имоти са се увеличили в резултат на поскъпването на жилищата, се посочва в доклада на Бундесбанк.

Само 44 процента от домакинствата в Германия притежават собствен имот, така че имотният бум е подминал доста хора.

Като цяло активите са неравномерно разпределени - най-богатите 10 процента от домакинствата притежават 55 процента от общите чисти активи спрямо 60 процента през 2014 година.

Половината от домакинствата трябва да се задоволят с едва 3 процента от общите активи, а останалата част от активите е собственост на 40 процента от домакинствата.

Централната банка прави проучването за трети път. Общо са анкетирани 4942 представителни домакинства в периода март - октомври 2017 година.

Споделяне

Още от Европа