Германците виждат в САЩ най-голямата заплаха за световния мир

Германците виждат в САЩ най-голямата заплаха за  световния мир

Мнозинството германци смятат САЩ за най-голямата заплаха за световния мир според ново социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Такова мнение изразяват 56 процента от запитаните в публикуваното днес изследване от германската неправителствена организация Център за стратегии и висше управление.

Според резултатите от проучването като втора най-голяма заплаха е посочена Северна Корея (45 процента), следвана от Турция (42 процента) и Русия (41 процента).

Ясно изразено мнозинство от 62 процента вижда поведението на някои държавни ръководители като най-голямата заплаха за световната стабилност, което дори изпреварва военните конфликти (52 процента) и климатичните промени (43 процента).

Германците са най-притеснени от дълготрайните грижи и деменцията - 40 процента казват, че са доста обезпокоени от това. Почти всеки трети се опасява от заплахата от бедност в напреднала възраст, както и от животозастрашаващи заболявания като рака.

Ясно изразено мнозинство иска германската държава да харчи повече по тези теми: по-конкретно за здравеопазване (70 процента от запитаните), семейно подпомагане (69 процента) и пенсии (65 процента).

Що се отнася до образованието, 76 процента изразяват желание училищата да бъдат по-добре оборудвани. Почти всеки трети се опасява и от терористични нападения, но след увеличение по този показател през 2016 г. след ислямистките нападения в Европа, тези страхове постепенно са намалели, отбелязва ДПА.

Изследването е направено от Аленсбахския институт за изследване на общественото мнение сред 1249 анкетирани в периода 5-17 януари по поръчка на Центъра за стратегии и висше управление. 

Споделяне

Още от Свят