Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Герой от "Осемте джуджета" разказа как е превърнат в инвалид

14 коментара
Явор Златанов, Снимка: Антикорупционен фонд

Един от основните герои в скандалната прокурорско-криминална сага "Осемте джуджета" - Явор Златанов, разказа как е бил превърнат в инвалид, след като е хвърлен в ареста от специализираните прокуратура и съд. Явор Златанов е съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи "Изамет", но двамата се скарват за собствеността на предприятието. Бащата вече разказа как е потърсил за съдействие бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Пепи Еврото в известния столичен ресторант "Осемте джуджета". Сега неговият син допълва какво се е случило с него след предприетите от спецпрокуратурата действия.

Първата част от интервюто на Явор Златанов бе излъчена в понеделник, а автори са журналистът Николай Стайков и бившият прокурор Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Явор Златанов обяснява, че срещу него и семейството му е имало около 50 заплахи. Той през цялото време говори, че е атакуван от организирана престъпна група, съставена от баща му Илия Златанов и бившия следовател Петьо Петров с прякор Пепи Еврото.

По думите на Явор Златанов цялата история започва през 2017 година, когато баща му Илия е казал, че иска да се пенсионира и да му продаде дяловете си във фирмата. Няколко месеца по-късно Илия се бил отказал и е започнал спорът за собствеността. Тогава бащата е потърсил съдействието на Петьо Петров, разказва синът, който допълва, че до последно не е вярвал, че нещо може да му се случи. На 17 юли 2019 година в дома му нахлуват полицаи с качулки и го арестуват. Това е денят след изписването на жена му от родилния дом с новороденото им дете.

"Като арестант ме заведоха в една от банките, където имах сейф, взеха ми златните монети с поемни лица ги описаха", започва разказа на Явор Златанов. Той обяснява, че целта е била да му се вземат всичките ценности и да бъде принуден да прехвърли дяловете си от фабриката на човек, посочен от Пепи Еврото.

Инвалидизацията

В ареста Явор Златанов получил силни болки в бъбреците, бил пратен на изследвания в голяма частна болница в София. Там му открили камъни в бъбреците и предприели разбиването им, но вдигнал температура и направил сепсис.

"Случайно или не, са ме заразили с няколко бактерии, една от тях започна да ми яде бъбреците. Не получавах никакво лечение, защото тази температура си продължаваше", каза Явор Златанов. Той допълва, че през това време баща му се опитвал да превземе фабриката с охранители. Арестувана е и майката на Явор Златанов. От нея са взети 550 000 евро.

"После се разбра, че са ги откраднали прокурорите", казва Явор Златанов. Той изкарва няколко седмици в частната болница със сепсис.

След една от мерките за неотклонение в съда, той е върнат в болницата, но получава гърчове. Урологът в частната болница е казал, че са го заплашили, че ще го арестуват, ако изпише Явор Златанов.

На следващия ден е върнат в ареста, където завеждащата лекарка категорично отказва да го настани. Водят го в МВР болница. Там прекарва една седмица преди да го пратят в болница "Лозенец". Едва там започват да го лекуват наистина, твърди Явор Златанов. Проблемът е, че е твърде късно. Единият бъбрек му е отстранен, защото е напълно увреден, а другият му бъбрек работи на 20%.

"Съсипали са ми бъбреците, за да си прехвърля дяловете на ОПГ-то на Илия и Пепи Еврото", казва Явор Златанов.

Гаджето ми е прокурор

Той разказва, че дъщеря му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка ѝ й казала: "Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат баща ти." Златанов твърди, че приятелят на бившата му съпруга е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Златанов разказва още, че освен, че загубил фабриката, му били отнети и материалите за производство на асансьори. Той опитал да вземе кредит, за да започне ново производство, но поради наложените от спецпрокуратурата запори му било отказано. Продал свои имоти и успял да оборудва нова фабрика. След това се опитал да си вземе материалите чрез изпълнителен лист, издаден от съда. Отишъл във фабриката с частния съдебен изпълнител и две патрулки с полицаи. Охраната им казала да изчакат. През това време се появили два буса. с жандармеристи и им заявили да си тръгват, защото иначе щели да арестуват всички.

"Такова нещо не съм виждал. Не знаех, че специализирани полицейски сили могат да се ползват като частна полиция от Пепи Еврото", заяви той.

Докато Гешев е главен, ще правиш каквото ти кажем

След излизането му от ареста Златанов имал среща в клуб на столичната ул. "Сан Стефано". Бил поканен там с обяснението, че ще му са даде оферта за фирмените дялове.

На срещата дошла жена, за която Златанов твърди, че е адвокат Десислава Коцева. По думите му тя се държала мутренски.

"Каза ми,че бебето ми ще остане без баща, че нейните началници ще ме вкарат в затвора и няма никога да изляза от там. Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, но господин Петров е много влиятелна личност. И в следващите седем години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно това, което ви кажем, защото ако не го правите, ти ще седиш в затвора, докато не изчезнеш", разказа той.

Бе цитирана и друга фраза, която според него била казана от адвокатката: "Свободата, Санчо, е като салама, не е за всеки".

И баща, и син

Макар да са противници по отношение на фирмените дялове и баща, и син Златанови твърдят, че са пострадали от бившия следовател Петров. В по-ранните епизоди на сагата "Осемте джуджета" Златанов-старши разказваше как след обещанието на Петров, че всичко ще бъде наред, срещу него също започнал натиск за прехвърляне на дяловете. Последвали заплахи, че синът му ще умре в болница. Златанов твърди, че хората около Петров му отнели над 30 кг злато, които били иззети от прокуратурата като веществено доказателство. След това той подписал протокол за връщането им, но ценният метал бил взет от съпругата на Петров.

Историята на Илия Златанов

Илия Златанов е в чужбина от 2020 година. В първата част от скандала "Осемте джуджета" той твърди, че е бил заплашван и изнудван от бившия следовател Петьо Петров, известен като Еврото и хората около него. По думите на Златанов тези хора се ползвали с протекцията на висши прокурори.

Бизнесменът казва, че е потърсил помощ от Петров, защото бил в конфликт със сина си. Бившият следовател обещал да му помогне, но след това започнал натиск за прехвърляне на фирмени дялове и заплахи. Илия Златанов обяви, че с помощта на прокуратурата жената на Петров – Любена Петрова – му е отнела около 35 килограма злато.

Проблемите за Явор Златанов започват, след като на 3 юли 2019 година Илия Златанов подава сигнал за изнудване и още на следващия ден е разпитан. На 19 юли Специализираната прокуратура съобщава, че са повдигнати 6 обвинения за изнудване, неизгодни сделки, присвояване и пране на пари. Явор Златанов и майка му вече са арестувани.

От трезорите на съпругата на Златанов и децата му са иззети 565 000 евро и 35 кг злато за 4 милиона евро. Ден преди изземването, в офиса на препоръчани адвокати Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 2.86 милиона лева в полза на Любена Петрова, съпруга на Петьо Еврото. Падежът на заповедта е 30 ноември. Петрова бе организатор на "гражданските акции" в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 година. След това се жени за Еврото.

Бизнесменът разказва, че е подписал споразумение с Петров, че през август 2019 година ще му върнат парите в Швейцария, а половината ще останат за адвоката, но Еврото не подписва споразумението. После му представили адвокат Десислава Коцева, която щяла да представлява неговите интереси. Тя е известна като организатор на част от срещите от скандала "Яневагейт" между тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

През септември 2019 г. Илия Златанов го викат, че са намерили документите за златото и му предлагат да делят 50 на 50. После следва затишие, а Коцева обяснява на бизнесмена, че сега са заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, те организирали митинги в негова подкрепа. "И сега Гешев като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото", казват на Златанов.

През декември го вика Петьо Петров и иска да му припише всичко на него, но не му казва какво смятат да правят. "Но каза: Пеевски мислеше да развива бизнеса две години и половина, и след това, ако ти струва, казва, два и половина милиона оценката, той ще ти даде два милиона и осемстотин хиляди", разказва Златанов.

Пеевски искал да участва в подмяната на старите асансьори в страната, защото се очаквало от ЕС около 4 милиарда евро. "После ми каза (Еврото), че от фирмата "К Корекшън", на която активите са прехвърлени фиктивно, е продадена на негов съдружник – Кристиян Христов (27 г)", разказва Златанов.

Към януари 2020 година Илия Златанов вече не е допускан до неговата база на "Гара Искър". Викал е полиция, но никой не идвал. "Роден брат на министър Маринов (вътрешния министър) е униформен полицай и личен шофьор на Еврото", обяснява Златанов.

На 15 януари Еврото му казва, че го вижда за последен път и ако не му прехвърли всичко, ще го вкара в затвора, а пък синът му е там и няма да излезе.

"На 20 март в съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми казва веднага да тръгвам към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души Петров, жена му и Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя защитава интересите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво трябва да направиш. Иначе ти в затвора, а той ще умре", разказа преди време Илия Златанов.

Казано му е: "Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята".

Историята бе разказана от "Антикорупционния фонд" миналата година. Пред тях Златанов обясни, че Петров правел срещите си в ресторант "Осемте джуджета" на ул. "Шандор Петьофи" в столицата. Ресторантът бе пазен от няколко екипа на "Делта гард", а охранителната фирма е сложена после да охранява и двата асансьорни завода..

Петьо Еврото и компания напуснаха "базата" си в "Осемте джуджета", след като АКФ пусна разследването си миналото лято, а протестиращи срещу правителството и главния прокурор започнаха да правят акции пред заведението.

Интересна подробност е, че на ъгъла на улиците "Шандор Петьофи" и "Цар Асен", където се намира кръчмата, близо две години е стояла и патрулна кола полицията, но бившият вътрешен министър Младен Маринов (ГЕРБ) отказа да коментира това. След разкритията му прокуратурата обяви, че проверява случая, но след това не е давана никаква информация.

Миналото лято адвокатите на Златанов се опитаха да влязат и в другото предприятие в Дупница. Местната полиция им отказа съдействие и те не бяха допуснати. Малко по-късно охранителите сами си тръгнаха и от там.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana
  #14

  Какво прекрасно семейство за пример. Защо Господ дава на такива крете...ни да блъдат бизнесмени. Сигурно за поука или за да ни помогне чрез тях да видим цялата мърсотия, която върви заедно със здравото и положителното. Мислите, че ми пука за тоя. Не. Пука ми единствено, че обществото не си вади изводи от това, от такива като тия баща и син, съпътстващите ги Пеевски, Петьо Петкова, съпруги, майки, Гешевци и прочие помия.

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #13
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #12
 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #11
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #10
 6. Коментарът е изтрит в 06:23 на 05 октомври 2021 от автора.
  #9
 7. Коментарът е изтрит в 06:25 на 05 октомври 2021 от автора.
  #8
 8. Коментарът е изтрит в 06:05 на 05 октомври 2021 от автора.
  #7
 9. Коментарът е изтрит в 06:05 на 05 октомври 2021 от автора.
  #6
 10. Коментарът е изтрит в 06:05 на 05 октомври 2021 от автора.
  #5

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.