Героични пози и държавна тайна – Борисов на разпит за руските самолети

Премиерът даде показания за разрешения въздушен коридор и фалшивия му кметски подпис

Снимка: БГНЕС

"Ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме руски самолети, военни, ако прелетят над нас, по-точно военно-транспортни, което е също много различно, да не ги сваляме. Ако искат да ме оставят в историята – да ме вкарат в затвора. Това мога да им кажа."

Така премиерът Бойко Борисов коментира в понеделник проверката по сигнала на сайта "Биволъ" и "Протестна мрежа" за това, че коментирайки публично тази тема може да е разгласил държавна тайна, както и дали не е извършил "предателство", подпомагайки "чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката".

Министър-председателят бе призован да даде обяснения във Върховната касационна прокуратура (ВКП), където прекара час и половина. Преди това той отиде и в Софийския районен съд (СРС), за да бъде разпитан по делото за фалшифицирания му подпис от времето, когато бе столичен кмет. По този казус подсъдим бе братът на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков – Петър, но делото срещу него бе прекратено заради изтекла давност.

След разпита си във ВКП Борисов увери подателите на сигнала срещу него, че "благодарение на нашите действия, те са били законни, сме предотвратили преминаването на такива самолети".

"Изобщо хипотетичното ни разсъждение на глас какво би се случило, и то на едно партийно мероприятие, пред партийния ни актив, приемам, че за тях има смисъл, за мен нито има нарушение на конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона. Но прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя по темата. Така че каквото съм имал, съм казал", обясни премиерът, уточнявайки, че информацията е класифицирана и не може да влиза в подробности.

Той повтори тезата си, че изобщо не е имало хипотеза, при която руски военни самолети да прелетят през въздушното ни пространство на път за Сирия, а това е била само една провокация от страна на Кремъл.

"В същото това изказване се обърнах и към Москва – да не го правят повече, защото нервите на пилотите, на военните, на началник-щаба, на министри, на всички, в един такъв момент да сложат на везна приятелството, братството, историческата ни памет със сегашните обстоятелства, е голямо изпитание. Виждате, иначе си има нормален дипломатически път, завява се в 7-дневен срок и ние в случаите, в които не е спазен законът, отказваме полети. Не само ние, и Румъния, и Гърция, и другите държави. Сиреч, опитът няколкото дни преди изборите, така съвпадат и разпитите ми тук и в съда днеска делото, да съм ваш коментатор... Това не е никаква държавна тайна, защото вие пишете всеки ден във вестниците си и говорите по радиото, че сме отказали полет. Каква държавна тайна е? Тя се заявява официално", продължи да разсъждава Борисов пред медиите.

По думите му правителството е намерило "дипломатичен път", по който да накара Москва да разбере, че няма да разрешим руски военни полети над наша територия, "вследствие на което виждате, че доста студенина лъха оттам".

"Всъщност сигналът казва, че съм в услуга на Русия. В същото време руското правителство, чрез външния министър, не спира да ме хули. Какво повече да кажа. Да се разберат. Аз съм защитавал интересите на държавата. И пред Българо-американската камара, и сега, и във всеки един момент", каза още премиерът.

По повод съвпадението на двата му разпита точно в началото на седмицата преди местните избори, той заяви, че се надява да е случайно, а не преднамерено. Добави и, че "в същото време не мога да упрекна прокурора, че като има сигнал, ме е извикал да си изясни, и не само мене, те и други военни са викали".

Сайтът "Биволъ" и "Протестна мрежа" подадоха въпросния сигнал на 14 септември, с който поискаха прокуратурата да установи дали Борисов не е нарушил чл. 100 от Конституцията и чл. 100 от Наказателния кодекс, пускайки руските военни да минат над България. Става въпрос за престъплението "предателство" по чл. 100 (2) от НК, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Авторите на сигнала поискаха също да бъде разпоредена проверка дали действията на премиера по този казус не представляват и вмешателство и изземане на конституционните правомощия на президента съгласно чл. 100 ал. 1 от Конституцията на РБ. Този член определя президента като върховен главнокомандващ и единствено той има право да разпорежда действия от отбранителен характер на Министъра на отбраната и началника на Генералния щаб. В последната си част сигналът се отнасяше до евентуалното разгласяване на държавна тайна от Борисов, който публично коментира темата по време на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България