Геронтиев: Две задгранични правителства управляват БНТ

И.д. генералният директор на БНТ Борислав Геронтиев ще предложи в петък на Управителния съвет да бъдат освободени програмният директор Валя Ахчиева и изпълнителният директор Стефан Велев. Той обясни, че освобождаването на Велев е в интерес на работата, а освобождаването на Ахчиева - в интерес на самата Ахчиева.

Геронтиев съобщи, че за този пост ще предложи Стефан Горанов, който сега отговаря за реализацията на тв продукцията в БНТ. За програмен директор на БНТ ще номинира Румен Николов, директор на детската редакция в БНТ.

Мотивът за освобождаване на Ахчиева е невъзможността ѝ да съвместява две длъжности, тъй като тя е и водещ на разследващо предаване. Ахчиева бе сред малцината в БНТ, които подкрепиха подалия вече оставка проф. Емил Владков и той я постави на мястото на Мария Димитров, която до последно бранеше пък Кирил Гоцев.

"Много е вероятно да предложа кандидат и за главен секретар на БНТ", обяви Геронтиев на пресконференция.

Според Геронтиев в момента БНТ се управлява от "две задгранични правителства", като едното от тях заседава в кафене до телевизията, а другото се събирало в много по-луксозна обстановка. Геронтиев не пожела да спомене имена, а на въпроса дали над телевизията се упражнява натиск отговори: "Може да не е натиск, а претенции. Не бих се наел да спра този натиск, защото навремето слонът се опита и получи херния."

Според работещи в телевизията, и.д. шефът намеква за покровителите на Кеворк Кеворкян и останалите верни служители на Кирил Гоцев.

Геронтиев каза, че ръководството на БНТ няма да прави нова структура на телевизията, но ще бъде обсъдено преструктуриране на програмната дирекция, което ще влезе в сила от 2 август. Ще има няколко нови редакции, ще се обсъди структурата и статута на дирекция "Новини и актуални предавания", добави Геронтиев. Целта е промените да проличат от екрана на БНТ, когато започне да действа новата програмна схема през есента, каза Геронтиев.

Членът на УС на БНТ Иван Такев предлага да се запази контактната група на БНТ, излъчена от общото събрание на телевизията след назначаването на Емил Владков за генерален директор на БНТ. Гражданското съзнание трябва да го има не само в определени моменти от историята на телевизията, мотивира се Такев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: