Герт Вилдерс беше обвинен в разпространяване на невярна информация

Герт Вилдерс

Холандският депутат Герт Вилдерс, обявяващ се против исляма, предизвика оживени дискусии, след като холандски политици го обвиниха в разпространяване на невярна информация, предаде Франс прес.

Вилдерс публикува вчера в Туитър фотомонтаж, на който политическият му съперник Александер Пехтолд, лидер на партията проеврепейската социалдемократическа партия "Демократи-66", е заобиколен от протестиращи радикални ислямисти. Те носят плакати, на които пише "Ислямът ще завоюва Европа" и "Шериат за Холандия".

В поста в Туитър Вилдерс заявява, че Пехтолд "участва в демонстрация заедно с терористите от Хамас" и пита, дали картината от монтажа е следващият етап.

Програмата на Вилдерс е насочена против исляма, имиграцията и утвърдената политическа система. Благодарение на нея той излезе начело на проучванията през последните месеци. На второ място са либералите от Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте.

Партията на Пехтолд е на пето място в проучванията на общественото мнение за нагласите за парламентарните избори, които са на 15 март. Лидерът ѝ заяви във Фейсбук, че обикновено се смее на хората, които проявяват креативност с картини в интернет, но не и този път.

"В епохата на неверните информации и алтернативните факти, не можем просто да пренебрегнем последствията, до които може да доведе подобна фалшива картина", подчерта той. Пехтолд напомни, че през декември е спечелил дело срещу симпатизант на партията на Вилдерс, заплашил го със смърт. Симпатизантът беше осъден на четири седмици затвор, от които три условно.

Вилдерс предизвика и недоволството на други холандски политици. Лидерът на партията "Зелени леви" Йесе Клавер заяви в Туитър, че фотомонтажът на Вилдерс е подъл и безотговорен. "Този, който разпространява невярна информация за други хора, подкопава доверието и в себе си", подчерта Клавер.

Заместник министър-председателят Лодевейк Ашер, оглавяващ листата на Партията на труда, цитира микропоста на Вилдерс, и го призова да закрие акаунта си.

Резултатът от изборите в Холандия през март е от жизненоважно значение за ЕС, както и предстоящите избори във Франция и Германия. Настроенията против ЕС не спират да се засилват и континентът е обхванат от най-тежката миграционна криза след Втората световна война. Всичко това помогна на възхода на крайнодесните партии в Европа, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?