Гешев арестува цяла смяна митничари на "Калотина"

Снимка: БГНЕС

Близо 30 души са арестувани при операция на прокуратурата, МВР и КПКОНПИ на граничния пункт "Калотина". Задържани са цялата смяна митничари, както и гранични полицаи. Акцията е срещу "корупционни практики". Пунктът беше затворен часове наред.

Главните говорят

Часове след арестите на място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Шефът на държавното обвинение обясни, че ставало дума за "изключително мащабна организация". Иванов пък заяви, че били задържани и хора, които в момента не са на смяна.

"Положителното е, че успяхме да опазим всичко в тайна. Има задържани над 30 човека в момента, цялата смяна от митничарите, които са тук на работа. Има гранични полицаи задържани", каза главният секретар. Сред арестуваните е и началникът на митническия пункт.

"След всяка операция ставаме все по-добри", заключи Иванов със задоволство и уговорката, че все пак не иска да се хвали.

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_9c4aebe3ce72b2b53c1a589fe062ec21.jpg
Снимка: БГНЕС

Става дума за пари

И Гешев, и Иванов отказаха повече подробности. Към момента не е ясно на колко човека ще бъдат повдигнати обвинения и какви точно. Главният прокурор обобщи ситуацията така:

"Става дума за пари, а не за някаква натурална размяна".

По неофициална информация разбитата корупционна схема е действала на т. нар. принцип ол инклузив - тоест, искане от всеки и всичко, от леки автомобили до товарни камиони с оферти за трафик на оръжие, наркотици и на хора.

Гешев, който в последните дни почти няма ден без някакъв "удар", използва случая с акцията на ГКПП "Калотина" и отново каза, че прокуратурата работела по всички направления, независимо дали става дума за битова престъпност, корупция или олигарси.

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_8100fe4cb95c7484493ffdf08e71619c.jpg
Снимка: БГНЕС

Стратегия и тактика

Акциите срещу митничари са една от най-често прилаганите антикорупционни тактики на прокуратурата. В годините назад бяха арестувани десетки служители главно по пунктовете Лесово и Капитан Андреево. Досега прокуратурата не се е похвалила с постигнати осъдителни присъди.

Споделяне

Още по темата

Още от България