Гешев бе допуснат до изслушване за главен прокурор, докато лови телефонни измамници

Гешев бе допуснат до изслушване за главен прокурор, докато лови телефонни измамници

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев бе допуснат за изслушване в процедурата по избор на 24 октомври. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри явяването му без никакви спорове, но с похвали за високите му качества. По същото време Гешев даваше пресконференция в русенското село Ветово за разбита група за телефонни измами. Бъдещият главен прокурор обяви, че целта на прокуратурата и МВР е до средата на следващата година тези престъпления да намалеят с 50%.

Професионални качества

"Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги".

Това заяви Даниела Машева от прокурорската колегия преди гласуването за допускане до изслушване. Решението бе взето единодушно, както при всички свързани с Гешев гласувания до сега. Той има подкрепата на всички 11 членове на прокурорската колегия, което означава, че му трябват още 6 гласа, за да бъде избран. На няколко пъти главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би гласува за него и два пъти, ако се налага. Гешев е харесван кандидат и от МВР, ДАНС и прокуратурите по места. Вече месеци наред "трудови колективи" из цялата страна пишат становища в негова подкрепа.

Арестувани

При акцията във Ветово са арестувани общо 10 души. Групата е заподозряна в извършването на две емблематични измами, обясни Гешев.

"Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.", обясни зам.-главният прокурор. Освен за тези две измами, групата е заподозряна и за още четири.

Разследването е започнало в началото на годината, но е трудно да се каже колко време е функционирала групата. При арестите са открити множество телефони, оръжие, както и 400 грама тротил.

"Ветово е един от центровете на хора, които се занимават с тази престъпна дейност", посочи Гешев.

Областите Русе, Плевен и Велико Търново от години са известни с високата концентрация на телефонни измамници. Въпреки това МВР и прокуратурата не работеха активно срещу подобни групи. Разследващите се активизираха едва в началото на годината. От няколко месеца Гешев повтаря, че до средата на 2020 г. престъпленията чувствително ще намалеят.

Споделяне

Още от България