Гешев: България не заслужава да е кофа за боклук или тоалетна чиния

При обиска на Нено Димов са иззети документи за боклука от Италия

Гешев: България не заслужава да е кофа за боклук или тоалетна чиния

"Българските граждани, българското общество и България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния", заяви главният прокурор Иван Гешев пред репортери в отговор на въпрос за разследването на незаконен внос на боклук у нас, който е бил нерагламентирано изгарян.

Той каза, че няма да коментира темата, "докато не ѝ дойде времето". От думите обаче стана ясно, че има данни, че задържаният екоминистър Нено Димов има отношение към внасянето на отпадъци от Италия.

При обиска на Нено Димов били иззети документи и има доказателства за извършени престъпления, каза още Гешев и допълни, че в този случай той няма да има притеснения да повдигне обвинения. 

Засега Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир "Студена", в резултат на което близо 100 хил. души в Перник са на воден режим.

"Не ме интересува кой го извършил. Всеки трябва да си носи последствията, както е по закон. Всички дишаме този въздух и пием тази вода. Както казваше баба ми - който каквото е надробил, да си го сърба", закани се Гешев, запитан докъде е стигнало разследването за вноса и изгарянето на отпадъци.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи в петък, че от служебния кабинет и дома на Димов са иззети и документи, които засягат концесията на "Юлен" на ски зоната в Пирин.

Предстоят интересни времена

На въпрос ще има ли и други привлечени към наказателна отговорност за водната криза в Перник, главният прокурор уточни, че не е наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство. "Не споделям виждането, че главният прокурор в реално време контролира абсолютно всички дела. Отделно, за да давам информация по досъдебни производства трябва да имам разрешение от наблюдаващия прокурор. Такова в момента нямам. Това, което мога да отговаря принципно, защото съм го чул от наблюдаващия прокурор, той го каза, че се разследва всичко по това досъдебно производство. В случай, че се съберат доказателства, нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност лица, които смятаме, че са виновни".

"Предстоят интересни времена", обобщи той.

Той уточни, че при обиска на кабинета на Нено Димов са иззети документи и в тази връзка и в случай, че има доказателства за извършени престъпления, прокуратурата в негово лице няма да има притеснения да повдигне обвинения.

В отговор на коментарите, че постоянният арест на подалия оставка Димов е пресилена мярка, главният прокурор коментира: "Дали някой ще бъде задържан под стража, преценява само съдът. След като той е преценил, че има необходимите законови предпоставки едно лице да бъде задържано под стража, значи никой не може да подлага на съмнение това, което е изразил българският съд".

Иван Гешев заяви всичко това на пресконфренция във Враца, където е заради разследването на тежкото убийство в село Галиче.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?