Гешев е избран за главен прокурор под полицейска обсада, сеир и блокада

Говори за хибридна война и олигарси; горд е от подкрепата на чистачката и шофьора

Иван Гешев е избран за главен прокурор, сн. БГНЕС

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев бе избран на поста от Висшия съдебен съвет с 20 гласа "за" и 4 "против". Това се случи многочасово заседание, което Mediapool предаваше на живо. Срещу Гешев гласуваха Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Атанаска Дишева. От заседанието на съвета отсъстваше Цветинка Пашкунова.

Сега на ход е държавният глава, от чийто указ зависи назначението на Гешев.

Като от вестник на Пеевски

Хибридна война, засеганати политико-икономически медийни интереси, Пеевски, Корпоративна търговска банка, арестът на Иванчева и манипулативни въпроси от грантови организации. Отговори, сякаш прочетени от таблоида на Пеевски в. "Телеграф" и гордост от подкрепата на чистачката и шофьора, подписани барабар с прокурорите от една районна прокуратура декларация в негова подкрепа. В такъв дух бяха отговорите на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев пред Висшия съдебен съвет.

Изборът се случи в условията на почти военно положение -  полицейска блокада около сградата на Висшия съдебен съвет от стотици униформени и цивилни служители и десетки коли на МВР, изпратени там да охраняват организираната от сайта "Пик" агитка в подкрепа на Иван Гешев. Мероприятието, на което пристигнаха типични младежи с тъмни анцузи, бе предвождано от издателя на "Пик" и озвучено от патриотични песни, хоро и Лили Иванова.

В същото време противниците на Гешев блокираха "Орлов мост" още по обед, а във вечерните часове протестът се разрасна и присъстващите заявяват, че няма да напуснат ключовото кръстовище.  

"Хибридната война"

"Преди беше компромат, сега е хибридна война". Така Гешев определи критиките към него по повод думите му, че не подкрепя виждането на "десните екстремисти" за разделението на властите.

Пред ВСС кандидатът за главен прокурор обясни, че репликата му била извадена от контекста, за да бъде ударен. Същият ефект се търсел и със стотиците въпроси, зададени му от няколко неправителствени организации.

"Въпросите целят тежка процедура, компрометирането ми като кандидат с цел да бъдат използвани по-късно пред президентската институция", заяви Гешев.

По закон държавният глава трябва да подпише указ за назначаването му и има право да върне само веднъж кандидатурата му. Ако ВСС прегласува избора си, президентът е длъжен да я утвърди.

Гешев, понастоящем заместник на главния прокурор Сотир Цацаров, бе предложен единодушно за негов наследник от цялата Прокурорска колегия във ВСС. Последва безпрецедентна кампания в негова подкрепа с писани по шаблон декларации от прокурори в цялата страна, както и от ДАНС и други държавни институции.

Невижданата по мащабите си операция за гарантиране на избора му е обезпечена и с осигуряването на необходимия брой гласове от Съдийската колегия във ВСС, твърдят запознати.

Формално обаче процедурата изглежда съвсем демократична и по правилата, включително с многочасовото изслушване на Гешев от ВСС, което очевидно трябва да убеди обществото, че той е не само единственият, но и незаменимият кандидат.

Гешев отговаря на въпроси цял следобед. Многократно обаче отхвърляше питанията с обяснението, че вече е отговорил. В късния следобед той се изнерви от въпросите на Олга Керелска от съдийската колегия, която го питаше дали зад него стоят политици и олигарси. След няколко отговора и допълнителни въпроси от нейна страна, той я попита какво иска да чуе от него, "за да е щастлива".

"Олигарси не познава, политици – познавам: г-н Кирилов (правосъдният министър-бел.ред.), министър-председателя от оперативки и още четири-пет човека. Г-н Прокопиев, също, участвал съм в негов разпит", заяви Гешев. И добави, че познава и Делян Пеевски, защото му е снемал "обяснения по преписка".

"Г-н Прокопиев" се появяваше всеки път, когато на кандидата му се налагаше да отговаря на въпроси, съдържащи намек за Пеевски. Когато го попитаха защо името на Пеевски не присъства в делото КТБ, той отговори, че няма данни и "г-н Прокопиев" да е вземал пари от фалиралата банка", каза още Гешев.

Политици, медии, олигарси

Другата опорка на Гешев бе невидимата политико-икономическа медийна ръка, която се намесвала почти винаги, за да го удари. Кандидатът разказа как ден преди избора му в "Биволъ" излязла информация за това как се е споразумявал с обвиняеми по делото "Недосегаемите", а в друг сайт -  фалшиви документи от ДАНС и прокуратурата за негови банкови влогове в Швейцария.

"Възможно е да са отделни факти и аз да имам проблеми с параноята, възможно е да е обща стратегия и хибридна война", сподели Гешев.

В този момент главният прокурор Сотир Цацаров се включи и попита кой следовател е присъствал при договарянето на това споразумение. Гешев веднага реагира, че в стаята е бил следователят от столичното следствие Бойко Атанасов – известен критик на Цацаров, лансиран от гражданското движение "Боец" за главен прокурор.

Пеевски е върнал парите

След няколко години отричане и твърдения, че Пеевски няма нищо общо с фалиралата КТБ, Гешев смени позицията си и съобщи, че фирми, свързани с политика от ДПС, са взимали кредити от банката, но са ги върнали. Затова Пеевски не се споменавал по делото. Освен това не е престъпление да се вземе кредит, отбеляза Гешев.

"Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредити си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат. Няма данни и г-н Прокопиев да е получил каквито и да е пари, както и други богати хора в България", заяви Гешев. По същия начин нямало данни за престъпления и от страна на бившия шеф на БНБ Иван Искров.

Делото "Иванчева" - брилянтно активно мероприятие

Гешев все пак призна, че е допуснал някои грешки – например не обяснил навреме на обществото какво и защо се случва по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Това дало възможност на същите "медийни групировки" да се възползват от ситуацията и да обърнат мнението за този процес.

"Беше брилянтно изпълнено активно мероприятие на някои хора", каза Гешев.

По повод на същото дело кандидатът направи и друго запомнящо се изказване. На въпрос дали жената, с която живее, е свързана по някакъв начин с основния свидетел срещу Иванчева – строителят Александър Ваклин – той отрече. След това заяви, че може би е време да "обективизира" официално отношенията си с жената, с която живее на семейни начала.

Мен не ме е страх

Месеци преди да бъде номиниран за поста, Гешев твърдеше, че шансът да не се кандидатира е 99.9%. На въпрос какво е променило мнението му да участва в кална процедура, както сам я нарече, той отвъръна, че се ядосал от атаките срещу него.

"Това, което надделя в личен план, са тези атаки, които почнаха спрямо мен. Аз не съм човек, който се плаши. И това ме стимулира да кажа, че не ме е страх. От какво да ме е страх? Че ще ми измислят компромати?", заяви Гешев.

После обясни, че номинацията му дошла след 2-3 часа разговор с цялата Прокурорска колегия в съвета на същата маса, където седи в момента.

"Първият въпрос беше: Готов ли сте да понесете всичко това? И аз казах, че съм готов", разказа Гешев.

Благодаря на главния прокурор

Гешев изказа благодарност към началника си Сотир Цацаров, задето е част от неговия екип. Освен това вметна, че с изключение на него, всички главни прокурори са били външни за системата и се държали така, сякаш прокуратурата е непълнолетно дете.

Според него от МВР са подкрепили кандидатурата му, защото работел с тях. И че се подразнил от иронията на някои медийни публикации – че са го подкрепили и чистачки, и шофьори. "Гордея се, че са мe подкрепили чистачката и шофьора", декларира Гешев.

Думите му на благодарност към Цацаров бяха провокирани от въпрос на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който попита как ще благодари за подкрепата на началника си.

"Материален израз на тази благодарност не мисля, че е нужно", каза Гешев.

КОЙ подкрепя Гешев, попита Лозан Панов

Днешният избор е ключов за бъдещето на страната ни като правова държава, ще гласувам против кандидатурата на Гешев, обяви председателят на ВКС Лозан Панов.

"Ще започна за авторитарно-тоталитарният модел на прокуратурата. Неглижирането на необходимостта от цялостната промяна и устройство на прокуратурата от страна политическата класа, доведе до поредния избор на главен прокурор, който през следващите 7 години ще разполага с неограничена власт", заяви той и припомни, че съществената роля законодателят е разпоредил на държавният глава.

"Липсата на състезателност в тази процедура ни лиши от възможността да се запознаем с концептуалната визия за развитието на прокуратурата и на други кандидати", каза още Панов. По думите му на фона на единодушното решение на Прокурорската колегия, още по-смущаващи са идентичните становища на различни структури на прокуратурите в цялата страна.

Според него подкрепата от цялата страна е изглеждала като "добре координирана пиар акция, а не спонтанен акт".

Съдията попита какво ще остане, ако от образа на Гешев бъде премахнат "пиар макиажът". И изброи: Гешев ръководи скандалния арест на Иванчева; той счита за своя основна задача да арестува; изрича бисери на границата на уличния език; има изключително нисък праг на търпимост към отправените към него критики, което води съмнения за злоупотреба с власт.

"Кой и как предложи на членовете на Прокурорска колегия на ВСС г-н Гешев за кандидат за главен прокурор? По какви критерии е преценено, че той е най-достойният професионалист", продължи Панов. Според него прави впечатление, че прокуратурата се е активизирала с акции. "Моят фаворит е опитът за държавен преврат", допълни шефът на ВКС.

Лозан Панов заяви, че могат да бъдат направени изводи, въпреки оскъдната информация за професионалните качества на Иван Гешев: "Не е изложена мотивация дали е обсъждана информация относно качествените резултати, постигнати в практическата му дейност".

Цацаров към Панов: Знам как станахте председател, но няма да кажа

Веднага след Панов думата взе Цацаров и с ирония обясни, че нямал написана реч както председателя на ВКС.

Главният прокурор заяви, че Панов се държи сякаш самият той не е избиран в подобна процедура.

"Аз бих задал въпроса по какво тази процедура се отличава от процедурата, когато бе избран председателят на ВКС. По какво тази процедура се отличава по предните? Тук не изключвам и тази, при която съм избран аз. Нямало е процедура или подобен случай, в който подобна написана реч да не се е чела. Колегата Панов разчита на времето. Оставаме все по-малко хора, които знаем как протече неговата процедура", заяви Цацаров в странно признание за задкулисното договаряне на висшите постове в съдебната власт.

"Ще минат два месеца, ще си изляза и аз, никой няма да знае какво се е случило тук вътре и в две друг сгради, аз го знам, няма да го кажа. Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, няма да го кажа, защото уважавам ВКС, съда, уважавам неговия председател – длъжността председател на ВКС", каза Цацаров

Той посочи и двамата най-големи виновници за избирането на Панов – себе си и бившия председател на Върховния административен съд Георги Колев.

Заяви още, че в протестите срещу Гешев имало и гнусна политическа игра и ако кандидатът се казвал Христо Иванов или Лозан Панов, нямало да има и дума за реформа в прокуратурата.

Той разкритикува Панов за това, че не се е разграничил от протест в защита на Иванчева и на самия него. След това пое отговорност за ръководения от Гешев показен арест на Иванчева, заявявайки, че лично му казал да присъства на задържането. Там имало много грешки, но не успял опитът Иванчева да се превърне в символ на провала на прокуратурата и КПКОНПИ.

Освен Цацаров, подкрепа за Гешев изказа и Боян Магдалинчев. Той обясни, че Гешев бил смел, защото сложил "прът в животите" на бизнес фамилиите Арабаджиеви, Баневи, на Миню Стайков и Иво Прокопиев, повдигайки им обвинения. "Те са хора, които са в състояние да ти обърнат живота, трябва много кураж, за да им посегнеш, защото там прошка няма", каза Магдалинчев.

Повече подробности за това в каква атмосфера започна и протече заседанието на съдебните кадровици за избора на единствения кандидат за главен прокурор, може да видите тук и тук.

Допълнителни акценти от изслушването на Иван Гешев:

Цацаров: Знам какво се случи във ВСС и "две други сгради" при избора на Лозан Панов

Гешев: Пеевски си е погасил кредитите, затова го няма в делото КТБ

Споделяне

Още по темата

Още от България