Гешев е отказал да говори за "Барселонагейт" пред евродепутати

Къщата в Барселона и Иван Гешев, колаж Mediapool

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да говори за разследването "Барселонагейт" пред членовете на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент. Това се вижда от доклада на седем евродепутати, които са били на мисия в България на 23 и 24 септември. Евродепутатите са говорили с главния прокурор и неговите заместници в продължение на час и 15 минути.

В своя доклад след визитата в България евродепутатите казват, че ще поискат от Европейската комисия да засили контрола върху използването на европейските пари в България. Те смятат, че на главния прокурор трябва да бъдат изпратени допълнителни въпроси, за да се изясни каква допълнителна работа е извършена за разкриване на корупцията по високите етажи на властта.

Срещата с Гешев

"Повдигнати бяха конкретни въпроси за подслушванията (на протестиращи и политици през 2020 година) и кой ги е поискал, защо не е започнало адекватно разследване на снимката на бивш министър-председател с пари, златни кюлчета и оръжие, както и за "Барселонагейт", пише още в доклада на евродепутатите от ЛИБЕ.

Преди години те отново зададоха въпроси за "Барселонагейт" и за чекмеджето на Бойко Борисов на главния прокурор и пак не получиха отговор.

Главният прокурор сега пак е обяснил, че "Барселонагейт" все още се разследва и той не може да разкрива подробности без съгласието на наблюдаващия прокурор. Той е напомнил, че не изнася подобни данни и пред Народното събрание, защото публичността на делата е по преценка на водещите ги прокурори.

Той се е ангажирал да изпрати допълнително информация по делото за снимките на пачките, златото и пистолета от спалнята на Бойко Борисов – т.нар. "Чекмеджегейт".

Какво се случва с "Барселонагейт"?

Спецпрокуратурата води делото по подозрение за извършено пране на пари, обяви шефката ѝ Валентина Маджарова през юли тази година. Бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения, когато делото е било на етап проверка. След образуване на разследването той не е бил викан.

Проверката на българската прокуратурата е започнала още през 2020 година. Към юли 2021 година спецпрокуратурата очакваше резултати от назначена експертиза, чиято цел е да покаже произхода на парите за купуване на луксозния имот в Барселона.

Проверката на българските власти започна, след като испанското издание "Ел Периодико" съобщи през март 2020 г., че испанските власти разследват пране на пари, в което може да е замесено името на Борисов. Става дума за покупка на луксозна къща в Испания, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева. Веднъж Борисов бе попитан дали има дете от нея и той отрече.

Проверяваха се около 5 млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за дрехи. Това е направено през 2013 г. За собственик на имота се обяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че Йовчева живеела там под наем. Миналото лято стана ясно, че къщата се продава.

През тази година съпругът на Йовчева – бизнесменът Йордан Христов, с когото тя сключи брак малко след началото на скандала – пусна платено съобщение до БТА, в което заяви, че испанските власти са прекратили разследването. После стана ясно, че материалите са били прехвърлени в България.

Самата Йовчева напусна Испания и по неофициална информация живее в Дубай заедно с детето, на което Борисов отрече да е баща.

Другите теми за разговор с Гешев

Пред евродепутатите Иван Гешев за пореден път се е оплакал, че остарелият Наказателен кодекс пречел за борбата с корупцията. Той настоявал, че на реформа трябва да подлежи цялата съдебна система, а не само прокуратурата.

Евродепутатите са получили информация, че прокуратурата има 97% успеваемост по делата, внесени в съда. Членовете на ЕП очевидно не са информирани за огромния брой проверки и досъдебни производства, които се прекратяват преди да стигнат до съда.

И среща с Рашков

Делегацията от ЕП е отделила един час и за служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който очаквано е заявил, че главният прокурор е един от основните проблеми за върховенството на закона в България.

"Най-общо, той съжалява за безконтролността на главния прокурор. Според него (Рашков) главният прокурор смята, че полицията му е нещо като придатък. Всъщност, при отсъствието на парламент и редовно правителство, главният прокурор е единствената институция, която може да спъва работата на полицията", пише още в доклада.

Рашков е напомнил, че главният прокурор е част от независимата съдебна власт, но се избира с участието на политическата квота във Висшия съдебен съвет и тези зависимости обясняват защо срещу Бойко Борисов не е образувано дело, въпреки снимките и записите.

Рашков допълнил, че корупцията в страната е огромна и дал пример със строежа на автомагистрала "Хемус" и ремонта на язовири.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?