Гешев е повторно избран за главен прокурор след скандали, обвинения и заплахи. На ход е президентът

Главният прокурор Сотир Цацаров и наследникът му Иван Гешев позират за снимка пред ВСС след повторния вот. Сн. БГНЕС

Мнозинството от членовете във Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди за втори път безапелационната си подкрепа за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Не бяха чути нито аргументите на президента Румен Радев, който върна назначението, нито рехавата опозиция в съвета, според която кандидатът няма нужните качества. Вместо да се дебатира по същество трябва ли процедурата да започне отначало и да има поне още една номинация за главен прокурор, както настоява държавният глава, спорът се изроди в лични нападки, дори заплахи, както и политически намеци.

Членът на съвета Атанаска Дишева обяви, че Гешев я е заплашил с думите, че от нея ще стане прекрасен общински съветник. Тя дори обяви, че ако оттук насетне се случи нещо с нея или семейството ѝ, ще е ясно кой е отговорен. Новозибраният главен прокурор отговори, че тя и "добър ден" би приела за заплаха. Правосъдният министър Данаил Кирилов, който няма право на глас във ВСС, демонстрира съпричастност към лагера на главния прокурор Сотир Цацаров и също атакува Дишева с обвинение, че се опитва да провали процедурата и я попита за кого работи.

"Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи", бяха първите думи на Гешев.

"Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на закона, конституцията в името на България”, завърши Гешев.

Сега топката пак е в полето на президента Румен Радев, който според привържениците на Гешев трябва незабавно да подпише указ за назначението му, но според някои юристи има основания да поиска тълкуване от Конституционния съд. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че очакват президентът да се произнесе в "обзорим срок", за какъвто те считали 3-7 дни. По закон срок не е указан. Гешев коментира, че очаква държавният глава да изпълни правомощията си.

След четири часа пререкания ВСС гласува, а Гешев получи абсолютно същия брой гласове както при първия вот – 20 "за" и 4 "против".

Под обсада

И вторият избор на Гешев бе в условията на полицейска обсада, протест срещу Гешев и контрапротест в защита на Гешев. Първите бяха организирани от гражданското дружество БОЕЦ, а контрите – отново от предания на Гешев сайт Пик. Обстановката този път бе далеч по-спокойна, а протестиращите – по-малобройни. Дали заради лошото време, или поради друга причина, от двете страни на барикадата имаше по около 100-150 души. Противниците на Гешев бяха по-рехави, но по-шумни. Този път те бяха позиционирани пред самата сграда на ВСС, откъдето пускаха музика. Подкрепящите Гешев бяха изтласкани в посока Женския пазар.

Органите на реда държаха двете групи на дистанция 50-60 метра. Към края на деня протестиращите под лозунга "Гешев е позор" обявиха, че събират пари за наема наема на озвучителната техника. Така щяло да се демонстрира, че протестиращи могат да си плащат, а не да им плащат, за да протестират. Препратката беше към контрапротеста, чийто участници отново не можеха да обяснят пред репортерите защо са там. Те дори не реагираха в момента, в който кумирът им Гешев мина край тях, вероятно защото не го разпознават.

Изземва ли правомощия президентът

Най-дългият дебат във ВСС бе не за кандидатурата, а за процедурата. Съдебните кадровици повече от два часа спориха дали след като президентът е върнал предложението за Гешев, трябва да само да прегласуват или да започнат отначало нова процедура. Опозицията в лицето на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветника Пашкунова настояваха изборът да започне отначало.

Дишева разви тезата, че само с прегласуване държавният ще бъде лишен от правомощието си да осигури състезателност в процедурата, каквато била целта му.

Очаквано, мнозинството бе против. Вероника Имова отговори, че само ВСС може да преценява качествата на кандидатите и президентът не може да отнема това правомощие.

В крайна сметка мнозинството гласува старата процедура да се продължи. Правосъдният министър Данаил Кирилов побърза да прекрати разискванията и да поиска ново гласуване. Опозицията му възрази и в крайна сметка се стигна до изказване на становища за Гешев. Тук се разрази и най-големият скандал.

За кого работите?

Кирилов си позволи лични нападки срещу Дишева, която настояваше многократно да се изкаже. Министърът демонстрира изнервеност и заяви, че съпругът ѝ е бил член на "Да, България". Докато говореше Олга Керелска, Киролов отново не сдържа нервите си и я попита "за кого работи".

"Има колеги, които трябва да въплътят тайминга на протеста и ние не трябва да приключваме по-рано от протеста", заяви Кирилов и попита кой е написал листчето, от което чете, понеже било със същия шрифт като това на Лозан Панов. Тя му отговори, че е нейният почерк. Кирилов бе критикуван за двоен стандарт към различни членове на съвета.

Една, две, три сгради

Сериозни кавги предизвика и репликата на главния прокурор Сотир Цацаров, произнесена на предишното заседание. В опит да уязви Лозан Панов той каза, че изборът му за шеф на ВКС бил уговорен във ВСС и "две други сгради", но отказа да ги назове.

Тази реплика предизвика сериозно напрежение. Панов заяви, че с него са водени разговори в три сгради през 2017 г. – на ВСС, във Върховния административен съд, където бе съдия и в "Пирогов", където бе приет, след като го блъсна кола. Тогава съдията искаше да се оттегли от процедурата. Той обясни, че лично главният прокурор Сотир Цацаров и бившият шеф на Върховния административен съд Георги Колев дошли в болничната му стая, за да го убеждават.

"Оставам с впечатлението, че изборът не е за главен прокурор, а отново се повдига темата за Лозан Панов", заяви шефът на ВКС.

И по време на заседанието, и на пресконференцията след гласуването Цацаров, отказа да каже кои две сгради има предвид. Накрая се измъкна, позовавайки се упоменатите от Панов три места.

"Сградите станаха три. Всичко, което съм имал да кажа, го казах горе пред колегите. Всичко, което съм имал да кажа на г-н Панов, винаги съм му го казвал в очите", заяви Цацаров.

Можем да влезем в Гинес

Верен на навика си да използва силни фрази, Гешев обяви, че процедурата по избора му със сигурност би могла да влезе в книгата на Гинес заради безпрецедентната си публичност и продължителност. Повторно избраният кандидат заяви, че имало политически натиск, защото "Демократична България" обявили, че прекратяват кампанията си, за да протестират срещу кандидатурата му и всеки, който протестира срещу него, е безпринципен.

"Ясно е, че това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС, в рамките на България, а, подозирам, и в рамките на света, спокойно можем да кандидатстваме за Гинес. И някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна, говори само за едно – за безпринципност. За мен категорично е ясно едно – никой от тези, които атакуват, не се интересува от закона и от конституцията. Интересува се да бъде провалена процедурата и конкретния кандидат. Ето това е", обобщи Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България