Гешев ходи с полицията по селата от любов към детайла

Гешев ходи с полицията по селата от любов към детайла

Главният прокурор Иван Гешев ходи с полицията по акциите срещу битовата престъпност "не да се прави пиар", а защото властите обръщат "внимание на детайлите". Това обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на съвместно съвещание на професионалното ръководство на министерството и прокуратурата. На него присъства и Гешев, въпреки че е в отпуск до 9 август.

"За нас няма значение кой е извършителят на престъплението и кой е пострадалият. Аршинът трябва да е еднакъв и да знаят, че когато се извършва някакво правонарушение, има държава и тя се намесва, за да може всеки да си понесе последствията", каза Иванов.

Спазването на този принцип стана особено видимо по време на акцията край летния сарай на Ахмед Доган в парк "Росенец". Христо Иванов и двама негови придружители бяха грубо изблъскани от държавна земя от гардове на Националната служба за охрана (НСО), които отказаха дори да се представят. Пристигналите по-късно полицаи не реагираха спрямо гардовете по никакъв начин, а свалиха първо самоличността на Иванов и неговите придружители.

Самият Иван Гешев е обяснявал, че ходи по акциите срещу битовата престъпност, за да се покаже на хората, че има държава и тя е било до тях.

Главният секретар на МВР призова областните директори на министерството да внушават на гражданите "чувството за сигурност".

"Превенцията е много важна", обясни Иванов и продължи: "В страни с много високо развита демокрация, с много високо социално положение, много висок социален статус, престъпността в никакъв случай не е по-малка от България, дори напротив".

Той "с гордост и радост" направи заключението, че "няма място в България, на което не би препоръчал да отиде някой чужд гражданин".

"Когато съм ходил навънка, мен винаги са ме предупреждавали: там не отивайте и там не отивайте, там е опасно... Аз с чиста съвест и мисля, че никой не може да го отрече това нещо, (няма как да ви кажат) ето там не отивайте, че може да се случи еди какво си... Напротив. Нашата страна е много сигурна, благодарение на вас (областните директори), на вашите подчинени (полицаите) по места, на прокуратурата, на всички граждани", обяви Иванов.

Преди него реч държа главният прокурор Иван Гешев, който обяви всички успехи на МВР, като отне това удоволствие от Ивайло Иванов. За първите пет месеца на годината кражбите са намалели с 21%, кражбите на коли - с 12%, телефонните измами - с 94%, а грабежите - с 20%

"Благодаря за съвместната работа през последните няколко години. Изградихме изключително добро взаимодействие, включително с г-н Младен Маринов, който до днес беше министър на вътрешните работи, с главния секретар и виждам, че такова взаимодействие започва да се изгражда и на местно ниво.", обясни главният прокурор. Ивайло Иванов само промълви, че това, дето той е смятал да каже, Гешев вече го е казал

По време на събитието в Академията на МВР Гешев награди Маринов със "служебна благодарност" и "Награден нож" за успехите. Вътрешният министър бе сменен по предложение на структурите на ГЕРБ, защото обществото, свързвало Маринов с Делян Пеевски, обясни миналата седмица премиерът Бойко Борисов, но преди ден като официален мотив изтъкна пропуски при организирането на охраната на протеста при морския сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България