Гешев и кметът на Перник се ядосаха на Нинова и отказаха среща с нея

Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив

В един и същи ден главният прокурор Иван Гешев и кметът на  Перник Станислав Владимиров отказаха да се срещнат с лидера на БСП Корнелия Нинова. По план разговорите трябваше да са на тема водната криза в града. И двата отказа бяха със сходни аргументи - опити от нейна страна да извлече политически дивиденти. В прессъобщение Гешев обяви, че няма да позволи прокуратурата да бъде използвана по този начин. Обяснението му бе, че Нинова се канела даде пресконференция след срещата си с него.

По-странен бе отказът на Владимиров, който е съпартиец на Нинова. Пред местния сайт zapernik.com той заяви, че кризата не е терен за борба за политически рейтинг. Той допълни, че това била втората визита на соцлидерката в града в рамките на седмица, а той дори не разбрал защо е дошла и първия път. "Няма да я приема", заяви Владимиров.

Самата Нинова отиде в Перник и даде пресконференцията си, на която обяви, че е задала на Гешев въпроси писмено.

Няма да позволя

"Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ ”БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор", съобщиха от прокуратурата в понеделник.

"Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните ѝ правомощия, независимо от политическия субект".

От там допълват, че "по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, прокуратурата ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство".

От прокуратурата обясниха, че "поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия".

Гешев, който взе под специален надзор разследванията, довели до безпрецедентната водна криза в Перник, обещава периодично да информира "обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания".

Въпреки обещанието информация за разследването не бе дадена.

Идват тук и си правят пиар

Освен на Нинова пернишкият кмет се разгневи и на Мая Манолова, чиято организация "ИзправисеБГ" на няколко пъти организира даряване на минерална вода в града. Владимиров се ядоса и на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който съзря заговор срещу правителството във водната криза.

"Разговори ще се водят с хора, които могат конкретно да са в полза на водния проблем. Корнелия Нинова и Красимир Велчев да видят какви закони да приемат в Народното събрание, за да не се стига до това положение отново. Институциите да не си прехвърлят отговорността една на друга. Мая Манолова да не си търси тема за яхване в Перник. Ние сме в бедствено положение и не желая да ме замесват в техните политически игрички", заяви Владимиров.

Упълномощиха ме гражданите

Въпреки че е от една партия с Нинова, кметът не присъства на пресконференцията ѝ в Перник. Тя бе в компанията на местни общински съветници. Нинова обясни, че е поискала среща с Гешев, защото била упълномощена от гражданите на Перник при предишната им среща.

"Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследване. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с г-н Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация. Както знаете днес тази среща беше отменена. Това е работа на главния прокурор. Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. За това след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор", заяви тя.

БСП не се опитва да "яхне" водната криза, каза още Нинова. Тя заподозря, че тази теза се лансира заради страх от вота на недоверие, който партията ѝ ще внесе заради ситуацията с водата и вноса на боклук от чужбина. Той ще бъде внесен от социалистите на 20 януари. 

Според нея въпросът за водната криза в Перник е преди всичко политически.

"Да се вземе решение за промяна на законодателство, за действия в парламент, за действие на политическите партии ,за търсене на решение е политически въпрос. Отговорността на тези, които не са си свършили работата е политическа. Управлението на водните ресурси на България е политика. Изтичането на 80 % от водата на България е начин на правене или на не правене на политика. Това е политически въпрос", отсече тя.

Нинова подчерта, че не се разграничава от кмета на Перник. "Станислав е един от младите кадри на БСП и той се реализира, но той е кмет на всички, а в момента нашата среща е в централата на БСП с наши партийни кадри", обясни лидерът на БСП. 

Споделяне

Още по темата

Още от България