Гешев и синдикатите бранят правата на трудещите се

Гешев и синдикатите бранят правата на трудещите се

Посред локдауна, въведен заради втората вълна на коронавирусната пандемия, главният прокурор Иван Гешев и председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов са подписали меморандум за сътрудничество и разбирателство, съобщиха от държавното обвинение. Това е вторият такъв документ, който Гешев подписва, преди месеци той направи същото и с другия голям синдикат – КНСБ.

"Документът предвижда взаимодействие с цел осигуряване на бърза защита, навременно и ефективно разследване на сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права", пише в съобщението на прокуратурата, разпространено в сряда.

Целта, твърдят още от държавното обвинение, е сътрудничество между институциите, насочени към "правата на трудещите се", които са свидетели или пострадали по наказателни, административни или граждански дела. Как точно ще се случва въпросната координация и как прокуратурата би могла да "съдейства" по гражданско дело, след като не е страна в процеса, не става ясно.

"Меморандумът предвижда да се създаде съвместна работна група от, която периодично да обсъжда актуалната нормативна уредба, съдебната практика по обществено значими дела и проблеми, свързани със защитата на правата на трудещите си", пишат още от прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?