Гешев не смята да се явява в НС заради полицейското насилие

"Нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела"

Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев изключи възможността да се яви в парламента, за да бъде изслушан заради бездействието след полицейското насилие по време на протестите преди година.

"Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела", посочи Гешев пред БТА.

В неделя "Демократична България" поиска той да бъде изслушан в парламента. Коалицията призова и за оставките на сегашните депутати от ГЕРБ и бивши министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски.

"Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт", каза Гешев.

"Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната", добави той.

Гешев коментира, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България, и допълни, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Той посочи, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято, председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

По-късно в понеделник от прокуратурата съобщиха, че видеозаписът "под колоните на МС" е изследван по предвидения в закона ред.

Във връзка с него на четирима души, които са били полицаи към момента на деянието, са повдигнати обвинения за причиняване на лека телесна повреда, като наказанието, което могат да получат е две години затвор или пробация.

Разследването е взето на специален надзор, като то се води от следовател от Софийската градска прокуратура.

По делото са били извършени множество действия по разследването. Записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео - техническа експертиза, посочват от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България