Гешев не споделя "виждането" на "десните екстремисти" за разделението на властите

Гешев не споделя "виждането" на "десните екстремисти" за разделението на властите

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев на харесва идеята за тотално разделение на властите. Това стана ясно от интервю за БНТ, в което почти сигурният бъдещ шеф на държавното обвинение очерта насоките на работата си и посочи "враговете" – издателя Иво Прокопиев, бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов и "олигарсите", които са в ареста или предстои да влязат в ареста.

Гешев обясни, че не харесва революциите и такива не бива да се очакват в държавното обвинение. Той цитира бившия главен прокурор Никола Филчев, че без службите прокурорът е прост деловодител.

Десни екстремисти и разделение на властите

"Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделението на властите е едната част от монетата. Другата част е взаимодействието в рамките на конституционните правомощия между отделните власти. И така функционира всяка нормална държава, няма как съдебната власт и прокуратурата да постигне резултат в борба с корупцията или битовата престъпност, ако няма взаимодействие с която и да е от другите власти. Нали не мислите, че всичките акции, които се случиха, са само и единствено плод на прокуратурата. Това е работа и на колегите от МВР, и на колегите от ДАНС, без тях това не може да се случи. Прокурорът иначе е добре платен деловодител всичко на всичко", обясни Гешев.

Той обясни, че очаква атаки срещу себе си, а най-голямата сила в това отношение бил Прокопиев.

"На първо място това е политическият кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращ около подсъдимия Прокопиев. Това е най-сериозна сила с най-сериозен интерес да няма избор извън тези, които са предпочитани от него", заяви Гешев.

В стила на медиите на депутата Делян Пеевски, Гешев обясни, че бившият правосъден министър Христо Иванов изпълнявал всички нареждания премиера Бойко Борисов, докато бил на поста, а след това се обърнал срещу него. Зам.-главният прокурор спомена и други традиционни опорки – Иван Костов и някогашния шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

"Веднъж съм виждал Пеевски"

Гешев твърди, че е виждал депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски веднъж в живота си при снемането на преписка преди 4-5 години.

Приятелският ми кръг е от 80-те години - съученици, приятели от блока, естествено, че ще има аспект да пострадат, тъй като като не могат да намерят нещо за тебе, атакуват приятели, роднини“, каза още той.

Най-успешният главен прокурор

Според Иван Гешев, който е единствен кандидат за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров, "дали има един или повече кандидати за поста, не изключва състезанието".

"Калта вече се изсипва...колко кално ще бъде? Може би една идея повече от всеки друг път“, каза пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев, който от понеделник е кандидатът за главен прокурор. Той бе издигнат от цялата цялата прокурорска колегия във ВСС, което означава, че най-вероятно втора кандидатура няма да има и той ще бъде избран за поста.

Попитан защо е приел да бъде номиниран за главен прокурор, след като преди два месеца твърдеше, че 99,9 на сто няма да участва в надпреварата, Гешев отговори, че не е искал да излъже огромното доверие, което му е било гласувано чрез номинацията на цялата прокурорска колегия от 11 души.

"Срещу това доверие стои отговорност, аз не съм човек, който бяга от отговорност“, каза той.

Гешев не се срамувал, че го определят като протеже на Сотир Цацаров, защото настоящият главен прокурор се е подписал последен под номинацията, а и бил "най-успешният главен прокурор до момента".

Без "революционни методи"

Попитан каква прокуратура си представя в бъдеще, той отговори, че не е привърженик на "революционните методи".

"Прокуратурата е в най-добрата си кондиция от когато и да е. Има неща, които трябва да се запазят и надградят, като се промени това, което има нужда да се промени. Не е добре да се започва отначало. Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората", каза Гешев като така индиректно призна, че ще продължи политиката на Цацаров в прокуратурата.

"Нямам асансьор до хола"

Нямал от какво да се притеснява и срамува. “Имам ипотекирано жилище във Волуяк, жена ми има таван срещу софийския затвор, а не в "Изток". Не разполагам с асансьор, който да стига до хола”, каза Гешев, като така направи препратка към бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който се раздели с ръководните си постове заради "Апартаментгейт“.

Той се определи като несистемен и нетипичен играч за съдебната власт. "Не съм част от елитите, не съм част от статуквото. Израснал съм бавно и постепенно, като съм минал през почти всички нива”, каза Гешев и добави, че е здраво стъпил на земята и не е грандоман.

Споделяне

Още по темата

Още от България