Гешев не търсел реванш от Румен Радев заради неподписания от раз указ

Записът за съпругата на президента излязал покрай разследвана фирма за доставки за армията

Иван Гешев, сн. БНР

Огласените записи с президента Румен Радев относно проверката за назначението на съпругата му Десислава Радев във ВВС са били веществени доказателствени средства (ВДС), а не специални разузнавателни средства и те били събрани покрай разследване на процедури за модернизация на армията.  Това обясни главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР в неделя.

По думите му оповестяването на тези данни не е изключение, а стил на поведение на ръководените от него структури. "Дали сме прави, или не сме - ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината", заяви Гешев.

Той също така декларира, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев за обвинител номер едно в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS.

"Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията", заяви Гешев и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: "С мен всички са любезни напоследък".

"Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. ... На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното - да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията", обясни главният прокурор.

"Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев - бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление", допълни той.

Гешев посочи, че не се е обърнал в случая към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата дали е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията:

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на Конституционния съд. "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото " всяко действие действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията".

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", коментира още главният прокурор. Според него президентската инициатива е на тема "има някакъв проблем, намерете го".

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му.

Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия, каза главният прокурор Иван Гешев по темата с обвиненията срещу хазартния бос Васил Божков за укриване на такси, изнудване, убийства и изнасилвания.

"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", заяви Гешев.

Той обясни,че Божков бил оставен да напусне страната, защото към момента на отпътуването му не е имало достатъчно доказателства срещу него по повдигнатите му обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?