Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гешев обедини срещу себе си леви и десни на протест срещу олигархичния модел (видео)

Радев: Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън!

111 коментара
Гешев обедини срещу себе си леви и десни на протест срещу олигархичния модел (видео)

Главният прокурор успя да направи немислимото, като обедини срещу действията си хора от различни краища на политическия спектър, които в четвъртък безпрецедентно се събраха на спонтанна демонстрация в защита на президента Румен Радев и срещу олигархичния модел на управление, олицетворяван от депутата бизнесмен Делян Пеевски и охраняван от Иван Гешев. Пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, която отиде не протеста, защити президентската институция, но нито веднъж не спомена прокуратурата или главния прокурор. Представителите на "Демократична България", които се присъединиха по-късно, пък стояха далеч от социалистите.

Протестът срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление" започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком". Демонстрацията им е под надслов "Да спасим демокрацията".

Към 18 часа към протеста се присъединиха много хора. Половин час по-късно сред тях излезе и президентът Румен Радев. 

"Скъпи българи. Благодаря на всички вас, които са тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното. Обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън! " , каза Радев.

"От свободата ни не остана почти нищо. Ние сме тук, за да защитим свободата си. Сега започваме и ще свършим, чак когато победим", каза адв. Николай Хаджигенов пред протестиращите. 

"Благодарим на леви, на десни. Наистина постигнаха немислимото, събраха ни на едно място. Ние не сме тук заради физическото лице Радев, а заради институцията, която е нападната. Има само демократи и недемократи. На този площад са събрани само демократи. Демокрацията не е собственост само на един политически цвят", добави от своя страна Арман Бабикян. 

За 18:30 часа бе насрочен и друг протест на същото място, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". Акцията бе под надслов "Свободата няма нужда от Каскет!". Така пред президентството имаше два протеста по едно и също време.

Там бяха "Демократична България", БСП, бившият омбудсман Мая Манолова, сценаристите на шоумена Слави Трифонов, Румен Петков от АБВ и Костадин Костадинов от "Възраждане".

Нинова, както и депутатите от парламентарната група на социалистите, бяха точно пред президентството.

"Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпредентен, на нахлуване в президентската институция. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността", каза тя и така коментира темата без да спомене прокуратурата и Иван Гешев.

Нинова добави, че уважава върховенството на закона и ако някой от администрацията е извършил нарушение на закона, нека да бъде разследван, "но не по този показен и зрелищен начин, по който беше направено днес".

От "Демократична България" стояха встрани от президентството, а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дори не се присъедини към демонстрацията, докато тя беше пред "Дондуков" 2. Вместо това отиде пред Министерския съвет, както бе заявил по-рано.

"Ако днес няма съобщение от Националната служба за охрана (НСО), че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това. И, понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!", написа той и добави, че в четвъртък партията му е поискала официално НСО да "каже най-сетне колко е ни е струвало удоволствието да плащаме охраната на Пеевски и Доган". 

По-късно част от демонстрантите се преместиха пред сградата на Министерския съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов, след това част от протестиращите се присъединиха към "Правосъдие за всеки" и се насочиха към сградата на Съдебната палата. Именно тогава Иванов се присъедини към демонстрацията. Той обясни, че няма как да е рамо до рамо с лидера на БСП Нинова, която дори по време на протеста не е споменала Гешев и затова е избрал да се включи по-късно. След Съдебната палата, демонстрантите отидоха на "Орлов мост" и блокираха кръстовището. 

Събитието, което отключи спонтанното обявяване на два протеста, е безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която в четвъртък бяха арестувани двама съветници на държавния глава. Това стана само ден след като президентът Румен Радев потвърди, че гардовете от сблъсъците със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, са служители на НСО.

Радев освен това настоя прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев каза, че няма да се занимава със сарая на Доган, нито пък с посегателството срещу Христо Иванов, който с "дебаркирането" си край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган искаше да покаже "черната дупка в правовата държава". Междувременно прокурори, полицаи и служители от Бюрото за защита към главния прокурор влязоха за обиски и арести в президентството.

"Отровното трио" призова "всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят демокрацията".

В призива за протеста на "Правосъдие за всеки" се казваше: 

"Ние, от Инициатива "Правосъдие за всеки", следейки скандалното поведение и избирателно действие на всички държавни органи и институции, начело с министър председателя и Главния прокурор и пълното завладяване на държавата от олигархията, не можем повече да останем безучастни и да се ограничим само в правни становища, понеже Правото и Правосъдието са системно обругавани и потъпквани в частен интерес. Длъжни сме пред съвестта си и заради бъдещето на страната си и на децата ни да заявим следното:

Когато Конституцията и законите системно се поругават от държавните органи и институции;

Когато територии изключителна държавна собственост и с право на достъп и ползване от всички български граждани се представят като частна такава, за да обслужват едно политическо лице с бизнес интереси, което властва в цялата държава и държи в подчинение всички институции;

Когато НСО охранява по неясни критерии и без основателна причина фигури със скандална слава, които се занимават с едър бизнес,

Когато служители на НСО безцеремонно недопускат и отстраняват физически български граждани от български бряг и крайбрежна плажна ивица, без дори да се легитимират;

Когато българският флаг – символ на държавност бива поруган и захвърлен от силоваци, отказващи да кажат за кого работят; 

Когато Президентът се противопостави със законови аргументи срещу охраната на частни лица и поиска да се изясни статута на морски парк, плаж и пристанище – българска територия и в резултат на това ден по-късно в Президентската институция нахлуват военни прокурори и полиция за обиск

Когато Президентската институция бъде поставена под системен натиск и безпрецедентна атака, без да се спазва гарантирания от Конституцията президентски имунитет срещу наказателно преследване в явен опит да бъде унижен самия президент;

Когато Главният прокурор раздава медийно правосъдие, вади избрани доказателства от проверки и досъдебни производства и провежда избирателно "прочистване на държавата" по свои собствени убеждения и с убеждението, че действа като "инструмент Божи";

Когато хора се преследват и задържат или им се определят абсурдни гаранции, дори без да е ясно в какво са обвинени;

Когато Главният прокурор иска да пише сам наказателните закони, по които после да обвинява и арестува и желае това да става дори при косвени доказателства, а Народното събрание да ги приема безкритично и в нарушение на основни правни принципи;

тогава вече Правовата държава е окончателно превзета, а Демокрацията е на път да бъде брутално разгромена от самозабравили се беззаконници, облечени в държавна власт.

Поискахме на президента Радев да не подписва Указа за назначаване на Гешев, да събере смелост и да отнесе въпроса за процедурата в Конституционния съд. Да се обърне към хората за подкрепа - той е пряко избран от тях и следва да е обединител на нацията. Не ни послуша и днес вече е жертва. 

Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не на Мафията собственост и владение! Ще се обърнем към всички граждани съвсем скоро с нашите конкретни предложения за Конституционна реформа и премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия Съдебен съвет! 

Призоваваме ви да се съберем тази вечер пред Фонтана на Президентството и да изразим гражданската си позиция!"

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

111 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #111

  междувременно в Европейския парламент: в парламентарната дала влиза предложеният от Радан Кънев дебат за разследване на кризата на правовата държава в България...

 2. Коментарът е изтрит в 12:19 на 10 юли 2020 от автора.
  #110
 3. Bлaдo
  #109

  за да ти се доповръща от гЭшев, не е нужно да си леф или десен, а е въпрос на ... хигиена и степен на гнусливост... Същото е и с тия ... кърски мyцyни от нсОО (пазители на руско-турската окупационна зона и жонгльори по джапанки с българското знаме) - само много голема сума пари може да накара някого да не си признае, че му се гaди от тях...

 4. Big Bang
  #108
  Отговор на коментар #106

  С протести и без протести случаите ще продължат да нарастват, естествено... както и простотиите на "любимеца на народа" - оня с каскетя.

 5. Miau
  #107
  Отговор на коментар #87

  КОЕ Е ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО - това, което е отишло да се сервира на бащицата Румен Решетников? Какво гражданско олщество-всичките комунисти и десари на митинги, но това ще докарате вие демократи за СЛАБА България!

 6. Miau
  #106

  ТЕЗИ ПРОТЕСТИ КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ НА КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ? От 300 днес новите случаи колко ще станат?

 7. Bлaдo
  #105

  всички видове комунари се гърчат и правят пируети, за да изпросят дясна подкрепа срещу бОко :-)))) нЭма да стане, кОМаради! Защото и вие сте червено гюбpe (като гЭрб) за изриване. Докато вие, комунари, се сговаряте да си пазите руското мЭкЭрЭ рАдеф, нормалното дясно (ДБ) иска да отвоюва обратно (от общата ви с гЭрб мафия) законността и нормалността в България. .................... Бетер като на избори - нЕкви нИнофки, нЕкви мАнолофки, нЕкви цЕцки.... обясняват на десните, че са като тях... (-; ... Айде бе!....

 8. brambar
  #104
  Отговор на коментар #100

  БСП са си БСП. В момента имат силно желание да излязат от положението, в което сами се вкараха заради надменното си самочувствие, мързел и липсата на каквато и да е визия за бъдещето на тая страна. Но, това не е важно. Важното е да се спре с погазването на основните принципи на съществуването на една демократична държава. Това е важното, а не дали БСП са каквито и да е. Борисов това и очаква, да има разкол, а не общи действия срещу него. Така по-добре контролира ситуацията и може да я манипулира чрез медиите. Ако сега няма единна гражданска позиция, ГЕРБ остават и им гледаме безобразията още 4 години.

 9. Лизи Гугуткова
  #103

  ХРИСТО: Мястото ни е пред Съдебната палата, защото тук е бухалката, която днес ясно декларира, че ръката, която я държи, е ръката на Пеевски и Доган. Гешев наруши Конституцията. Това е ясна декларация за война срещу правовия ред и принадлежността на Гешев към Сарая!

 10. Лизи Гугуткова
  #102

  Редиците на привържениците на ГЕРБ от страната се организират да пътуват към столицата. Това става ясно от съобщение разпратено до телефоните в група наречена ”Клубове ГЕРБ”. Протестът, в който се готвят да участват е планиран за 19 часа пред Президентството. Съобщението показаха от сайта "Бивол" с коментар "Партизан за бой се стяга...!" "Задължително е присъствието на Народни представители, Общински съветници и Общински координатори", пише в съобщението.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.