Гешев обяви, че който атакува Борисов, цели унищожаване на прокуратурата

Иван Гешев, снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев обвърза в сряда политическото оцеляване на сегашната власт с бъдещето на ръководената от него институция. От думите му се разбра, че той лично гледа на записа с гласа на Бойко Борисов и снимките на премиерската спалня като на атака срещу своята институция.

 

"Това, което виждам аз в последните дни, е генериране на постоянни скандали. За мен е ясно, че това е целенасочена съзнателна стратегия. Стратегията е ясна – дестабилизиране на държавата, избори и политическа конфигурация, която устройва обвиняемият (Васил) Божков, подсъдимият Цветан Василев, подсъдимият Огнян Донев, подсъдимият Прокопиев и един куп други подсъдими, която (конфигуация) да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация. Същото, което правеше Цветан Василев", обясни Гешев.

 

Главният прокурор се появи в Народното събрание, за да представи доклада от работата на прокуратурата и разследващите органи през миналата година.

 

В отговор на въпрос дали ще се разследват записите с гласа на премиера, Иван Гешев първо каза: "Кои записи? Какво съдържание? А откъде знаете какво ще се проверява, защото аз не знам".

 

След това обясни на журналистите, че главният прокурор е висш административен ръководител, който не ръководи разследвания в реално време.

 

"Искате да коментирам едни записи, след като не е проведено разследване, което да покаже какво съдържат, дали са истински, дали не са истински... Дали това, което се съдържа вътре, е вярно, дали са манипулирани или не", каза Гешев.

 

След това започна да се заяжда с журналистите, които му задават въпроси. "По същия начин аз мога да запиша себе си, че някой журналист е върнат на работа с директно обаждане от премиера, примерно. Теоретично. Това да го пусна в медиите и това да означава, че е вярно. Вярно ли е? Не е вярно, най-вероятно", обясни той на Силвия Великова от БНР. Тя беше свалена от ефир, за да не отразява кампанията на Висшия съдебен съвет, която приключи с избора на Гешев за главен прокурор. После бе върната след протести на журналисти, които провокираха намесата на Борисов.

 

За записите Гешев казва: "Вие искате да коментирам нещо, което е супер абстрактно и не е от моята компетентност. Мисля, че ви дадох конкретен отговор".

 

Отговорът му за публикуваните в сряда снимките от премиерската спалня и чекмеджето, пълно с пари, беше подобен.

 

"Ще коментирам принципно. Ако се констатират принципно данни за извършено престъпление, за който и да е български гражданин, дали е премиерът, дали е президентът, дали е някой олигарх, като подсъдимия Прокопиев, като Цветан Василев, като обвиняемият Божков, като министри, които бяха в ареста, като заместник-министри, които в момента са в ареста, което не се е случвало след 89-та година, действащи министри от управляващата коалиция да са в арестните помещения, прокуратурата не се притеснява да предприема действията, които са в съответствие със закона", каза главният прокурор.

 

Той лично обаче не отговарял за това. Отговорността била на редовите прокурори, нищо че по закон главният прокурор може да провокира разследване и реално да му влияе през инстанционния контрол.

 

"Дали нещо ще бъде проверено или не е от компетентност на конкретен наблюдаващ прокурор и компетентна прокуратура. Такива решения не взема българският главен прокурор", каза Гешев, което не е вярно. Той може да вземе решение за извършване на проверка.

 

 

Някакви снимки...

 

"Нас не ни притеснява да разследваме всеки, а вие сега ми задавате въпрос за някакви снимки, които може да са някой, а може и да не са от някой", обясни Гешев.

 

"Ще кажа нещо, което принципно трябва да е ясно. Не въздействам върху вътрешното убеждение на някой магистрат при една бъдеща проверка или бъдещо потенциално наказателно производство. Хората, към които се насочи прокуратурата през последните две години, са едни от най-богатите хора в България. В България тези хора разполагат с медиен ресурс, политически ресурс и финансов ресурс, с който могат да си позволят всичко. Логично е и е естествено прокуратурата и някои други държавни институции да бъдат подложени на натиск. Не оправдавам и не обвинявам никого. Но това е естествена защитна стратегия на хора с пари", каза главният прокурор.

 

Накрая той призова Силвия Великова от БНР "да мисли по-мащабно".

 

"Току що ви очертах мащаба, а вие се хващате за дребна подробност (записите и снимките на Борисов – б.р.)", каза главният прокурор от висотата на своята институция. Накрая приключи с "И много поздрави на г-н Прокопиев".

 

Рушветчиите да пропеят, без да броим Божков

 

Малко преди това в правната комисия Иван Гешев обяви инициативата си за изработване на законови поправки, които да улеснят борбата му с корупцията. Той поиска въвеждането на фигурата на сътрудничещия свидетел в наказателното право и по-масова употреба на агентите под прикритие при разследванията.

 

Най-любопитна е представената от Гешев идея за намаляването и дори пълното премахване на санкцията на далото подкуп лице, ако реши да свидетелства. Това върви и с премахването на провокацията към подкуп от Наказателния кодекс.

 

На този фон е напълно необяснимо пренебрежението, което главният прокурор демонстрира към Васил Божков, който явно е готов да свидетелства и без бонуса, който му готви Гешев.

 

В началото на юни укриващият се в Дубай бизнесмен подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лева на Бойко Борисов и Владислав Горанов, за да не се пречи на бизнеса му. Божков казва, че може да докаже това, ако бъде потърсен. През последния месец прокуратурата постоянно повтаря, че няма да коментира изказвания на обвиняеми. По същия начин се пренебрегват и твърденията на Цветан Василев, който напоследък често говори за връзките на Делян Пеевски с Борисов и КТБ.

 

В сряда (17 юни) Васил Божков публикува във фейсбук извлечения от банковата си сметка, които показват "изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци)". Бизнесменът казва, че това е сумата, която е предал на Горанов и Борисов само за последните три години. Наред с това Божков обяснява, че никой от прокуратурата не го е потърсил през последните две седмици, въпреки че е оставил контактите си.

 

Иван Гешев направи силно впечатление още с изказването си, че не е чел и нямал интерес към телефонните съобщения между Божков и Vladi Goranov. От тях ставаше ясно как бизнесменът търси съдействие от Горанов за премахване на пречки в комисията по хазарта.

 

Много по-голяма активност Гешев проявява към разследването на приватизацията, където давността за наказателно преследване отдавна е изтекла.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?