Гешев отказа да отговаря за действията си пред ВСС

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_10368ee8f03edc9bf0440207d3c9b947.jpg

Главният прокурор Иван Гешев отказа да участва в заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, което бе посветено на по-значимите скандали, в които той бе замесен от началото на мандата си. Дебатът бе провокиран от Съюза на съдиите в България, който поиска Гешев да бъде оценен от всеки един от членовете на ВСС. Към това искане бе приложено писмо, в което бяха изброени детайлно "публично известни" факти за Гешев и заключението, че трябва да започне процедура по отстраняване от поста.

Първи думата взе главният прокурор, за да обясни, че целта не е той, а отстраняването на ВСС. През това време пред сградата имаше протест на "Демократична България", воден от съпредседателя на формацията Христо Иванов. Извънпарламентарната коалиция настоява за оставката на Гешев.

"Нямам притеснения от такъв дебат", каза Гешев, докато обясняваше защо няма да участва в него. Главният прокурор каза, че му е "много трудно" да отговори на "коментарите" на Съюза на съдиите в България, защото те били с "политически нюанси".

"Като ги чета, имам чувството, че се връщаме в романите на Оруел или някакъв късен соцреализъм", коментира Гешев, но без да обясни защо смята така. Спомена само, че в тях нямало юридически аргументи.

В този дух главният прокурор каза, че вече е отговорил на всички поставени от Съюза на съдиите въпроси пред комисията ЛИБЕ на Европейския парламент и явно няма нужда да отговаря отново пред ВСС. Той напомни, че е бил 10 часа да отговаря в парламента. Така той пренебрегна институцията, която го е избрала за главен прокурор и единствената институция, пред която дължи някаква отчетност.

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_f60dd4797a9afa7b0da895379de9360d.jpg

"На сайта на комисията ЛИБЕ има подробен отговор (на поставените въпроси. Който желае, може да се запознае", обясни Гешев и допълни: "Мога да повторя всичко, но е безсмислено да говоря часове за нещо, за което съм говорил".

С посланието, че прокуратурата дължи на българските пенсионери осигуряване на по-добър и спокоен живот, Гешев напусна онлайн заседанието на ВСС и остави своите защитници в съвета да говорят вместо него. Те го сториха без колебание.

Какво е това, кои сме ние?

Членът на ВСС Йордан Стоев (Прокурорска колегия) постави под съмнение изобщо правото на Пленума на ВСС да дебатира върху действията на главния прокурор. "В каква процедура сме?"; "Кое правомощие ще упражняваме?", попита той.

Стоев обясни, че не са му ясни част от фактите в обръщението на Съюза на съдиите в България и в какъв контекст са поставени.

Огнян Дамянов (Прокурорска колегия) разказа, че е търсил сметка от Съюза на съдиите как точно е прието искането до ВСС, но не е останал доволен от предоставената му информация. Не стана ясно въз основа на кой законов ред член на ВСС държи сметка на професионална организация за изразените от нея позиции.

"В каква процедура сме? Всеки път ли Пленумът на ВСС като получи обръщение, възвание и други ненаименовани документи, ще заседава?", пита Дамянов.

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_341c7675ba506ec9ad390740cbd90607.jpg

Бухалка ли е българската прокуратура?

Дамянов се ядоса от изказване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е вносител на позицията на съдийския съюз. И го призова да отговори дали българската прокуратура е бухалка.

"Смятам, че когато селективно действа орган, какъвто е прокуратурата, действията сочат, че е бухалка за едни и параван, чадър за други", отговори председателят на ВКС.

Панов бе атакуван и от друг член на съвета – бившият върховен съдия Севдалин Мавров. Той го попита дали преди избирането му за шеф на ВКС е чакал продължително пред кабинета на премиера Бойко Борисов и пред чий кабинет ще чака при следващото му избиране на началнически пост.

"Не съм чакал пред кабинета на министър-председателя, това, което се случва днес, показва обвързаностите във ВСС", отговори Панов.

Гешев провокира напрежение в цялата държава

Председателят на ВКС каза още, че дебатът не може да създава разделителни линии между прокурори и съдии, защото става дума за дейността на главния прокурор и действията му, които "провокираха напрежение в цялата държава".

"ВСС е органът, който избира главният прокурор. И когато повече от три месеца се иска оставката на главния прокурор, когато имаме безпрецедентна резолюция на Европейския парламент, реакцията на ВСС е прекалено закъсняла. Става дума и за имиджа на съдебната власт. Не е ваше право, а ваше задължение да реагирате", каза той.

Панов допълни, че вече не си спомня броя и тематиката на проверките, които ВСС му е правил, но за Гешев такива няма .

"Кой, ако не ВСС, може да направи оценка на действията на главния прокурор. Колко време ще е със затворени очи този ВСС, което отеква не само в България, но и извън страната", попита Панов.

Реакцията на Йордан Стоев беше, че шефът на ВКС правел политическо изказване.

Атанаска Дишева (Съдийска колегия) обясни, че отсъствието на главния прокурор от дебата цели да лиши от основание това обсъждане.

"За мен това за пореден път доказва ширещото се в общественото пространство разбиране за недосегаемостта му и неговата безотчетност. Цели да омаловажи съдържанието и смисъла на този дебат", каза тя.

По думите ѝ ВСС се прави, че не съществуват резолюцията на Европарламента и доклада на Европейската комисия, както и че "не ни касае и дейността на главния прокурор".

"Няколко неща направиха впечатление в говоренето му. Едното е противопоставянето му на части от българския народ. Говори за възрастните хора на страната и дали ние знаем знаем как изглежда пребитият дядо. А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет?", попита Дишева.

Бившият шеф на прокурорската асоциация и настоящ член на ВСС Евгени Иванов каза, че не разбира каква е целта на това, което се случва във ВСС. Според него искането на ССБ нямало конкретика, а "внушения с политически привкус".

Лозан Панов обясни, че нахлуването на Бюрото за защита в президентството е взривило обществото, защото е приличало на "държавен преврат".

"Това ли ще е стилът на работа на прокуратурата?", попита той.

"Арогантно демонстративно отношение към съдебната власт и другите власти, води до основният извод. Имаме прокуратура по съветски модел, на върха имаме човек без отговорност. С това, което се случи в момента, се затвърждава този модел на политически зависим ВСС", обясни Панов.

Защитавате чужди сили

Бившата съдийка от ВКС Вероника Имова обясни, че тезата на Панов е изключително манипулативна и несериозна. Тя защити напълно действията на Гешев от последната година. Според нея гражданите са подведени да протестират и замеси в това подвеждане "опозиционни формирования и НПО-та, които се издържат с чужди финансови средства, вероятно преследвайки и чужди цели".

"Нито работата на главния прокурор, нито личността му, нито публичните му изявления създават тревога за опазване на принципите на правовата държава", каза Имова.

След три часа дебат по темата мнозинството във ВСС с 19 гласа "за" и само 3 "против" защити Гешев и прие искането на Съюза на съдиите само за сведение.

Споделяне

Още от България