Гешев: Пеевски си е погасил кредитите, затова го няма в делото КТБ

Гешев: Пеевски си е погасил кредитите, затова го няма в делото КТБ

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е теглил кредити от фалиралата КТБ, но ги е погасил и затова името му не присъства в кориците на делото. Това обяви единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев. През последните 5 години той твърдеше, че не знае, че медийният магнат е взимал пари от КТБ.

Няма доказателства

"Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредити си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат. Няма данни и г-н Прокопиев да е получил каквито и да е пари, както и други богати хора в България", заяви Гешев.

От началото на разследването за фалита на КТБ прокурорът упорито отказваше да говори за Пеевски. Първоначално той заяви, че в делото го няма него, както ги няма и Путин, и Обама. Твърдеше също и че не е запознат с прокурорската проверка от 2009 г., според която Пеевски и майка му Ирена Кръстева са купили част от медиите си с пари от КТБ. Сега бъдещият главен прокурор смени тезата си. Не е незаконно да вземеш кредит, обясни кандидатът.

Както няма данни за престъпления от страна на Пеевски, така няма и за бившия шеф на БНБ Иван Искров и за някогашния началник на КФН Стоян Мавродиев, обясни Гешев.

"Аз не смятам и няма да допусна медии, политически или икономически кръгове да посочват на кого да се повдигне обвинение и още повече за какво, по конкрения въпрос - не са били налице доказателства за ангажирането на наказателна отговорност на тези лица", каза Гешев.

Срещи с премиера – може

Ежеседмичните срещи между главния прокурор и премиера Бойко Борисов ще продължат и занапред, даде да се разбере Гешев. Сега всяка сряда службите и прокуратурата докладват на министър-председателя.

"Няма пречки да продължат срещи с премиера, тези срещи са на база функционална комптетенсто на прб и изпълнителната власт. Освен разделение на властите, в тези случаи има законно регламетирани процедури, взаимодействие, взаимен контрол и сътрудничество", обясни Гешев.

Бях там, за да поема отговорността

Кандидатът за главен прокурор заяви още, че е присъствал на ареста на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, но не като прокурор и не е извършвал следствени действия. Ролята му бил да подкрепи колегите си. Той обясни, че дори в независимия европейски анализ на прокуратурата се препоръчвало ръководителите да поемат отговорност в такива случаи и той точно това направил.

Този случай е приключен

Скандалът около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ е приключен случай, заяви Гешев. Преди две години бизнесменът разказа как шефът на държавното обвинение се е опитал да му оказва натиск.

По този случай е имало проверка на Инспектората на ВСС и тя не е открила нарушения, заяви Гешев. Така че случаят е приключен.

Магистратите имат хиляди ограничения в личните си контакти, каза още Гешев.

"Но това не означава, че не трявба да имаме в някаква степен право на личен живот, лични средства и лични контакти", обясни кандидатът.

Добре, че няма и за волейбола

Гешев обясни, че е присъствал на среща на премиера Борисов със собственици на футболни клубове преди няколко седмици по негова покана. След като чу въпроса по тази тема, Гешев каза: "Добре, че няма и за волейбола".

Тогава стана ясно, че е обсъждано как да спре купуването на мачове. По това време вече е имало разследване за корупция в бФС о Гешев е бил информиран за него, стана ясно от отговорите му.

"Запознат съм с определен кръг разследвания, които нямам право да коментирам, защото нямам разрешение, но такива разследвания има", каза кандидатът.

Няколко седмици по-късно и часове след като Борисов настоя за оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов, полицаи от ГДБОП влязоха в сградата на съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от България