Гешев поема прокуратурата глух за критики и с Левски на ревера (Видео)

Със съмнения президентът Румен Радев все пак го назначи за главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Дванадесет дни след повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор президентът Румен Радев подписа указ за назначаването му с аргумента, че иначе би нарушил конституцията. Държавният глава обаче изрази съмнение за работата на прокуратурата по ключови дела като източването на КТБ, проверките по скандала "Апартаментгейт" и пълната липса на присъди за корупция по високите етажи на властта.

Наред с това Радев обяви, че ще започне обществен дебат за недосегаемостта на главния прокурор и мястото на държавното обвинение – в съдебната система или извън нея. Според президента тези въпроси трябва да се решат чрез промени в конституцията.

Гешев не се впечатли от критиките на президента. Той заяви, че никога не е работил селективно и обеща, че като главен прокурор за него ще има само една разделителна линия – спазването на закона. Новоизбраният главен прокурор се появи в президентството със значка с лика на Васил Левски на ревера и обясни, че той е любимият му национален герой.

Кой посочва селективно?

"Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор", заяви президентът след срещата си с Гешев. Той подчерта, че очаква отговорност да бъде потърсена на всички виновни, а не само на "селективно посочвани".

Наблюдаващ прокурор по делото КТБ е именно Гешев. В огромното количество материали по този процес държавното обвинение нито веднъж не спомена името на депутата Делян Пеевски, а Гешев години наред твърдеше, че медийният магнат няма нищо общо с казуса. Едва при първия му избор във Висшия съдебен съвет (ВСС) с половин уста каза, че политикът е имал кредити от банката.

Прокурорската проверка по "Апартаментгейт" потъна, а междувременно КПКОНПИ, която съвсем скоро ще бъде оглавена от Сотир Цацаров, "изпра" всички участници в скандала. Гешев отказа да отговори на какъв етап е тази проверка.

Липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта е факт, който и прокуратурата признава в годишните си доклади. Това не попречи на управляващите от ГЕРБ да издигнат кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

Не мога да нарушавам конституцията

"Няма да допусна точно президентът да наруши конституцията", каза Радев.

Гешев бе избран на два пъти за главен прокурор от ВСС по много спорна процедура, заложена в Закона за съдебната власт. След като Радев отказа да подпише указа за главен прокурор, ВСС просто прегласува кандидатурата.

"Днес подписах указ. Поканих го (Иван Гешев) за среща в президентство. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратурата, отнасяща се еднакво към всички", каза президентът.

"Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите", добави държавният глава.

Всичко приключва с избора му

Президентът засегна и друга болна тема – за тоталната безконтролност на главния прокурор.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова обществото ни е чувствително към тази процедура", посочи Радев.

И по този въпрос държавният глава и новоназначеният главен прокурор се разминаха в оценките си. Според Гешев е мит, че той е всевластен. Това просто трябва да се обясни, стана ясно от думите му.

Ще го развенчая

"Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. Че той е безотговорен, също не е вярно. Затова, че той контролира всичко, също не е вярно. Това е политика", обяви Гешев след срещата си с президента.

Той каза, че ще развенчава този мит с обясняване.

"Това, което през годините не е обяснява или не е обяснявано достатъчно, ще бъде обяснявано на българските граждани. Определен политически кръг успя да изгради до някъде мита, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още фигура. Категорично заявявам на българските граждани, че това не е вярно", повтори пак Гешев.

Според него борбата с престъпността зависи от правоохранителните органи, прокуратурата и съда. Той каза, че не може само една структура да е виновна, че "цялата система не работи".

"А и не е вярно, че не работи, защото резултатите на българската съдебна система не са лоши в сравнение с тези на другите държави", каза Гешев.

Той допълни, че "прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българите за справедливост".

"Това, което каза президентът, в голямата си част, може би не напълно, е това, което очаква обществото", каза бъдещият главен прокурор. Според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт, където се намира и в момента.

"Не смятам, че съм работил селективно. Не само аз, но и екипът от прокурори и следователи (по делото КТБ). Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания, извън тези в наказателния закон", коментира Гешев.

Той обясни, че след избора му "следва да се притесняват всички хора, които нарушават закона и така е във всяка демократична държава".

Споделяне

Още по темата

Още от България