Гешев поиска КС да го спаси от изслушванията пред депутати

Снимка: БГНЕС

Както се закани миналата седмица, главният прокурор Иван Гешев поиска Конституционният съд (КС) да отмени разпоредбата от правилника на парламента, по силата на която депутатите могат да го викат на изслушване на всеки три месеца. Шефът на държавното обвинение настоява, че така се налага парламентарен контрол върху прокуратурата, което е в разрез с основния закон. Освен това намеква и за дискриминация.

"Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата", пише Гешев.

Аз нали ви казах

Миналата седмица Гешев бе на изслушване в правната комисия на парламента. Депутатите му задаваха въпроси за делата за полицейско насилие и по други теми. Главният прокурор непрекъснато повтаряше, че не могат да го питат за конкретни производства, защото това е нарушение на закона. Ден по-късно Гешев внесе в парламента и "доклад" за делата за полицейско насилие, в който на практика повтори опорките си, че не може нищо да каже и че не е началник на нито един прокурор.

Още на заседанието на комисията главният прокурор даде заявка, че ще атакува пред КС чл. 24 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Председателят на парламента Ива Митева му напомни, че тази промяна е приета по инициатива на предшественика му Сотир Цацаров. Аргументите му са били, че така ще се осигури повече публичност на работата на държавното обвинение. Подобна препоръка към България е имало и в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, обясни Митева. И тези аргументи обаче не разубедиха Гешев.

В момента главният прокурор на практика не се отчита на никого. Той има формалното задължение да внася в парламента годишни доклади за дейността на институцията, но в тях има само обща статистика и никаква конкретика. Ако тази разпоредба от правилника на парламента бъде отменена, няма да съществува механизъм, по който Гешев може да бъде питан за каквото и да е.

Не ме викайте повече

Гешев атакува пред КС и още една разпоредба от парламентарния правилник – чл. 86 , който пък позволява на главния прокурор или председателите на върховните съдилища да бъдат задавани въпроси както от депутати, така и от неправителствени организации чрез народните представители. Т.нар. "трима големи" в съдебната власт са длъжни да отговорят.

Проблемът на Гешев обаче с първата алинея от тази разпоредба, която предвижда, да се даде отчет как са изпълнени препоръките на събранието, дадени при предишното изслушване. Според Гешев така недопустимо се разширяват разпоредбите на конституцията. Той посочва, че още през 1995 г. КС се е произнесъл, че парламентът не може да задължи да се явяват и отговарят на въпроси президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати.

"Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента!".

Така председателят на правната комисия в парламента Андрей Михайлов от ИТН коментира през уикенда поведението на Гешев миналата седмица. Той допълни, че главният прокурор е демонстрирал "абсолютната самодостатъчност на прокуратурата", която заплашва да се превърне в безконтролна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?