Гешев поиска сътрудничество с ОАЕ, прати делегация заради Божков

снимка БГНЕС

Двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са били на работно посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през последните три дни, съобщава пресцентърът на държавното обвинение. На среща в бюрото на главния прокурор на ОАЕ българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.

"В рамките на разговорите представителите на ПРБ са обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес", гласи съобщението..

Най-сериозният въпрос за нашата прокуратура е българският бизнесмен Васил Божков, който се намира на територията на Абу Даби.

Преди две седмици БНТ публикува информация, че Васил Божков може да се придвижва свободно в ОАЕ, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му. Самата процедура още не е започнала. На бизнесмена му е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт. У нас го чака арест.

В четвъртък Васил Божков отново говори за екстрадицията на Васил Божков. Той обясни, че и прокуратурата, и българската държава са си свършили работата.

"Говорено е с тамошната прокуратура на високо ниво. Топката е в друга държава", той.

Българската прокуратура е повдигнала общо 11 обвинения срещу бизнесмена. Той има образувано дело за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. Прокуратурата обяви, че една от основните линии на разследването е за предполагаемо избягване на плащане на държавни такси за близо 500 млн лв.

След това бяха повдигнати нови четири обвинения срещу бизнесмена, включително за търговия с влияние и държане на нерегистрирани културно-исторически ценности.

Има и материали, отделени в друго дело. Те са заради подозрения в убийства и изнасилвания.

Споделяне

Още по темата

Още от България