Гешев постави под въпрос мерките на кабинета и поиска "почти военно положение"

Банско трябвало е под пълна карантина и да се мисли за спиране на междуградските пътувания

Главният прокурор Иван Гешев поиска още по-радикални мерки. Сн. БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев постави под съмнение мерките срещу коронавируса, предложени от изпълнителната власт и одобрени от парламента, като ги посъветва да въведат "радикални мерки, граничещи с военно положение". Той се позова на информация, която контролира от всички прокуратури в страната и предвиди, че у нас наближава криза като тази в Италия.

Според него трябва да се стигне до поставяне на определени градове под карантина, забрана за пътуванията между населените места и тези в чужбина. В противен случай се очаква италиански сценарий у нас. Главният прокурор намекна, че ситуацията е доста по-сериозна от публично оповестените данни, но не пожела да даде повече подробности. Само каза, че е почти 100% сигурен, че кризата няма да се размине и обясни:

"Това, което наблюдавам в момента, го наблюдавам в реално време, защото контролирам информацията от всички прокуратури в страната. Ситуацията се променя с часове и това е, така да се каже, доста деликатен коментар. Процесите, които текат и които аз контролирам информационно, наподобяват много на процесите в Италия и в други страни. Не съм сигурен дали нашият пясък не е вече изтекъл".

Във вторник Гешев присъства на заседанието на парламентарната правна комисия, която гласува на първо четене Закона за извънредното положение, спешно написан от ГЕРБ. С аргумента, че времето ни изтича главният прокурор обясни, че законът вече не бил актуален заради динамичната обстановка.

Той обясни, че изказва становището на цялата прокуратура. Въвеждането на мерките обаче е работа на правителството след одобрение на парламента, докато функцията на прокуратурата и нейния началник е да контролират изпълнението. Гешев все пак уточни тази важна подробност, но с обяснението, че институцията може да каже какво е необходимо. Срещу предложението му серизнзи възражения нямаше. С лека критика се изказаха от БСП. Преди това главният прокурор си бе тръгнал.

Военно положение

Незабавно поставяне на гр. Банско под карантина. Това е една от наложителните мерки според Гешев. Подобни инструкции вече са били дадени от прокуратурата на местния кризисен щаб. Искането на Гешев дойде ден след установяване на 9-годишно момче с коронавируси в курорта и съмнения за още заразени.

По повод "голямата картина" в цялата страна Гешев заяви, че трябва да се върви към радикални мерки от "почти военно положение“ и затваряне на икономиката с цел производство на стоки от първа необходимост само за вътрешния пазар.

ова, свързано с екскурзиите в чужбина, с международните превози на хора, както искайте го възприемайте, но с движението на хора между градовете, които нямат нужда да пътуват и да ходят на гости, т.е. междуградският транспорт, проблемите, свързани с пътуването на големи групи, трябва да бъдат решени и то незабавно. И трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас, в режим почти на военно положение и с организиране на държавата за самозадоволяване и произвеждане на всички стоки от първа необходимост. То се вижда – голяма част от европейските страни задоволяват първо собствените си потребности. За мен е крайно наложително и го казвам съвсем откровено, незабавно да бъде поставен под карантина гр. Банско и това го казвам съвсем отговорно", заяви главният прокурор.

Има ли повече от двама

С намерение да провери как действа изпълнителната власт в условията на извънредно положение прокуратурата е поискала информация от министрите на здравеопазването и вътрешните работи как се контролира забраната за събиране на повече от двама възрастни на открито. Ограничението бе въведено в сряда и засега няма данни как се изпълнява. През последните дни обаче МВР постоянно се оплаква, че хора нарушават домашната си карантина и не мога да бъдат котролирани. Един от тях дори напусна България през Дунав мост.

За какво ни е икономика без хора?

Гешев повтори тезата си, че няма смисъл да се спасява икономиката, ако няма да има хора. Той даде да се разбере, че се е уморил да слуша предупреждения за предстоящите финансови и икономически щети заради кризата.

"Щети ще има. Три дни слушам: икономиката, икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни, бащите ни, дядовците? И за кой е тая икономика, ако не за хората? Икономиката се възстановява, държава се възстановява, ние сме възстановявали държава след войни, всичко се възстановява материално, не се възстановява животът на хората", заяви той.

Кой ще гласува за вас?


Данаил Кирилов по време на заседанието на правната комисия за обсъждане за първо гласуване на Закон за мерките по време на извънредното положение

Отговорността за мерките е в ръцете на правителство и парламент, подчерта Гешев.

"Сега е моментът да се разбере има ли в България държавници, които искат да се грижат за хората, които са ги избрали или които се занимават с дребни политически игрички и политиканстване", каза Гешев пред депутатите.

След това направи и плашеща прогноза:

"Може да се окаже, ако мислим за избори, политически избори, каквито да са те, че няма да има кой да ни избира. И няма да има кого да избират".

Крайно демократичен

Освен че е не актуаленр законопроектът на ГЕРБ е ѝ крайно демократичен, каза още Гешев. Законът предвижда спиране на запори върху доходи, прекратяване на публична продан и спиране на срокове по различни видове дела.  Гешев обаче посочи разпоредбата, според която всички пътуващи в чужбина трябва да си правят медицински застраховки.

"Мисля, че няма смисъл да го коментирам", заяви той и разкритикува някои българи, че през последните дни масово са заминали на екскурзия в чужбина, а сега призовават държавата да ги прибере, например от Мароко.

Да гладуват или да се заразят?

Проектът на ГЕРБ бе разкритикуван от Крум Зарков от БСП. Той заяви, че в текстовете има много липси, но по-страшното било, че цената на кризата щяла да се плати от работещите хора. Той посочи два текста, с които се променя Кодексът на труда. На практика те дават възможност хората да бъдат пускани в отпуска за времето на извънредното положение и им се гарантира 75% от минималната заплата. Зарков обясни, че работниците първо ще загубят отпуските си, а след това ще се окажат в ситуация на нова минимална заплата, по-ниска от официалната. Той допълни, че законопроектът не дава редица гаранции – например, че токът няма да бъде спрян или комуникациите на работещите от вкъщи.

"За никого не съществува дилемата здраве или бизнес, но само по себе си това нищо не значи, защото не можем да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват", заяви Зарков.

В крайна сметка законопроектът бе приет с гласовете на управляващите и ДПС. БСП гласуваха "въздържал се". Всички обаче се обединиха около идеята, че той трябва да се допълва и това ще се прави с нови текстове между двете четения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?