Гешев прати ДАНС да мери язовири и да търси боклуци в стари мини

Специално внимание ще бъде обърнато на "Бели Искър"

Гешев прати ДАНС да мери язовири и да търси боклуци в стари мини

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на ДАНС да се извърши проверка за нивата на язовирите в цялата страна, а също така и да установи дали в стари мини не се съхраняват отпадъци. Това съобщиха от държавното обвинение в четвъртък часове след като премиерът Бойко Борисов обяви създаването на държавен ВиК холдинг и намерението да се ограничи ползваните на вода за производство на електроенергия, както и въвеждане на временна забрана за внос на отпадъци.

Едната проверка ще обхване "значимите" водоеми, обясняват от прокуратурата, т.е. става дума за тези, които се ползват за питейни нужди.

"Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите. Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири", твърдят от държавното обвинение.

Другата разпоредена на ДАНС проверка ще трябва да "установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на Република България, както и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз".

При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер, главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.

Специално внимание ще бъде обърнато на яз. "Бели Искър", чието състояние ще се проверява отделно от Върховната административна прокуратура. От съобщението не става какво е предизвикало прокурорския интерес към този водоем.

Проверката на ДАНС идва на фона на такава от МВР във всички ВиК дружества в страната и очакванията правителството да обяви до ден-два решението си за водната криза в Перник, а новият екоминистър Емил Димитро- Ревизоро да направи ревизия на цялостната ситуация с язовирите.

Язовирите, попадащи в списъка на стратегическите обекти от значение за питейното водоснабдяване, са 18.

Освен повсеместните проверки, прокуратурата в Самоков води разследване и за незаконно отклоняване на вода от Палакарийския канал, който снабдява яз. "Студена", към с. Ярлово. Незаконното отклонение бе разкрито от инж. Атанас Русев в края на миналата година и запечатано от полицията. Преди ден Русев съобщи, че кранът към Ярлово е бил пуснат, полицейските лепенки премахнати, а водата към "Студена" - значително намаляла. Той разказа, че отново затворили крана, а малко по-късно на мястото се появил кметът на Ярлово с отвертка.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че незаконното отклонение е построено още през 2008 г., но разследване е образувано едва сега.

"След извършена проверка към настоящия момент е констатирано, че от 2008 г. до 14.01.2020 г., в района местността "Кокалов егрек", над с. Ярлово, община Самоков, във Витоша планина, неправомерно била нарушена целостта на водоснабдителна система. Чрез повреждане на бетонова тръба с диаметър 800 мм, намираща се в шахта на водоземно съоръжение - каптаж на Палакарийски воден канал, били създадени условия за незаконно отклоняване на вода. Същият бил построен заедно с язовир Студена и служи за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда. Понастоящем притокът в него е в порядъка на 100 л/с.", пишат от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?