Гешев профилактира ромски фамилии в Кюстендил

Гешев профилактира ромски фамилии в Кюстендил

Главният прокурор Иван Гешев се похвали с ареста на шестима членове на богатите ромски фамилии от Кюстендил "Гольовци" и "Ропотамци". Според официалното съобщение за тях има данни за съпричастност към "различни престъпления". Гешев говори за организирана престъпна група за рекет, разпространение на наркотици и различни насилствени действия, но в сряда преди обед още нямаше повдигнати обвинения.

Главният прокурор изразява съмнение, че фамилиите имат достатъчно доходи, за да оправдаят лукса, в който живеят. Главният прокурор отиде на място в Кюстендил, за да обяви отново края на безнаказаността в държавата.

"Гольовци или Ропотамци, Череп или Ланец, "бизнесмени" или политици – свърши безнаказаността за всички нарушили закона. Независимо от социалния статус, милионите или връзките. Защото българите искат и заслужават справедливост!", написа Гешев в Туитър.

Пред журналисти в Кюстендил той обясни как прокуратурата помага за събираемостта на бюджета.

"Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Част от работата ни е да не допускаме в страната ни да виждаме хора, които карат скъпи коли за милиони, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци. Ако се качите в Германия на кола за 1 млн. евро, утре всички данъчни и контролни служби ще дойдат. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си", каза Иван Гешев.

Акцията в Кюстендил се провежда от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Властите извършват претърсвания на 14 адреса, изземват се веществени доказателства, разпитват се свидетели, включително пострадали от престъпна дейност.

Според главния прокурор двете ромски фамилии имат отношение към много криминални случаи в Кюстендил и региона, но не е ясно още за колко от тях ще бъдат събрани доказателства и ще бъдат повдигнати обвинения.

"Няма нищо лошо да си богат човек, обаче трябва да си плащаш данъците. Вижте в какви къщи живеят, какви коли карат…Стандарт, който не могат да си позволят преобладаващата част от българските граждани. Въпросът е какви данъци са платили и какво работят", каза Гешев.

Главният прокурор обясни, че част от арестуваните са били свързани и с нападение над полицейски служители.

"Бяха бити четирима български полицаи, включително и кучето им, с което са работили, вероятно са търсили наркотични вещества. Срамно и недопустимо е да се бият полицаи, ние в някаква степен сме го превърнали в национален спорт. От една страна възприемаме за нормално да се бият полицаи, от друга възприемаме за нормално те да ни пазят, което е недопустимо във всяка една правова държава, член на Европейския съюз“, каза Гешев.

По време на посещението си в Кюстендил главният прокурор разговаря с кмета на града Петър Паунов.

Споделяне

Още от България