Гешев разкри гранде конспирация: Атаката срещу НАП била заговор срещу Пеевски и държавата

Гешев разкри гранде конспирация: Атаката срещу НАП била заговор срещу Пеевски и държавата

Пробивът в информационната система на НАП, който допреди дни бе представян от управляващите за неособено сериозен, вече се разглежда като част от заговор за киберизнудване и координирана атака срещу държавата. Изтичането на личните данни на 5 млн. български граждани не успя да стресне държавата, но съмненията, че е ровено в информацията на депутата от ДПС Делян Пеевски, на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров, качи проблема до най-високо държавно ниво. Темата бе коментирана от почти сигурния приемник на поста на Цацаров – Иван Гешев, който намери връзка между теча на данни и действията на извънпарламентарната дясна опозиция и заговори дори за кибертероризъм.

Новата версия на прокуратурата звучи като грандиозна конспирация – тя пакетира в едно хакери, опозиционни политици, независими от Пеевски медии и подозрения, че мишена на атаката били най-влиятелните хора в държавата, макар и неясно с каква цел. Според първоначалната версия, оповестена миналата седмица, мащабното изтичане на данни е дело на "белия" 20-годишен хакер Кристиян Бойков, чийто действия нямали нищо общо с фирмата му ТАД Груп. Сега обаче и фирмата се оказва част от конспиративната схема, описана от проекто-главния прокурор Гешев.

Светата Троица

Прокуратурата е сигурна, че 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков е отговорен за пробива в НАП. Нещо повече, разследващите вече твърдят, че фирмата, в която младежът работи, се е занимавала с киберизнудване.

"В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи се занимава с нещо като киберрекет - удряне на фирми, търговски дружества, държавни организация с цел нарушаване на тяхната компютърна информационно сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента", заяви Гешев в сряда пред БНТ.

Веднага след края му пресцентърът на прокуратурата разпространи съобщение, според което между 10 и 12 юли Бойков е търсил в източената база данни информация за Пеевски, Борисов и Цацаров. Освен това е проверявана и фирмата "Авиора Консулт", в чийто съвет на директорите участва адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който е бил част от управата на футболния клуб "Левски" и дружествата, контролиращи вестниците от орбитата на депутата, както и представляващ офшорни фирми, свързвани с него.

"Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол". След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат (който се спрягаше като евентуален кандидат за главен прокурор б.р.). Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице", пише в съобщението на прокуратурата.

Като разследващи журналисти нас ни интересуват единствено овластените и техните подставени лица. За тях сме намерили и сме публикували много повече данни, отколкото има в официалните регистри. Включително данни за офшорки от регистри, до които никой в България няма достъп. Нашата мисия е ясна - да разкриваме корупция, злоупотреби с власт, конфликти на интереси и незаконно обогатяване. Това вбесява засегнатите от разкритията, които с всички сили и средства се опитват да ни смачкат“, написаха в отговор от разследващия сайт Биволъ.

Освен това Бойков е съхранил на компютъра си част от данните, твърдят разследващите. Файлът бил съхранен под името "математика за домашно" и съдържал "наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството", пише в съобщението.

"Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за "руски хакер", твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "броене за домашно" с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни", твърдят разследващите.

Според тях Бойков е променял и датите на файловете, които изтекоха в публичното пространство, означени като 10.11.1989 г..

Успяхме да пробием тежко криптирания софтуер

Разследващите са успели да разкриптират част от иззетите от Бойков компютри, твърди Гешев. Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов заяви, че разследващите такива защити не били виждали и призова 20-годишния младеж да помогне на полицията, а в замяна да бъде оневинен.

"Компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на български специалисти - единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Така че ние знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо", заяви Гешев.

Лошите

Бъдещият главен прокурор уверено обяви, че фирмата, в която работи Бойков – ТАД Груп, се е занимавала с киберрекет. По думите му хакерската атака със сигурност е координирана атака срещу държавата, но все пак уточни, че предстои това да бъде доказано. Едната от версиите, по които се работи, е, че атаката има политически цели.

"С активното присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който беше шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял", поясни Гешев.

Гешев обърна особено внимание на "преекспонирането на случая в определени медии", "бързата реакция на "Демократична България" по темата и поисканата от тях оставка на финансовия министър Владислав Горанов.

По думите му неслучайно собствениците на фирмата, в която работи Бойков, не са искали да предоставят ключовете за отваряне на тези компютри.

"Ако не се притесняваш от нищо, защо не предостави тази информация? В този компютър има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни. 57 са тези, които станаха известни на обещството. Става въпрос за хакерство, но не бяло", допълни Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България