Гешев се интересува как се контролират бързите тестове за Covid-19

Гешев се интересува как се контролират бързите тестове за Covid-19

Върховната административна прокуратура е изискала от здравния министър информация за това как се контролира ползването на т.нар. "бързи тестове" за установяване на коронавирус. Намесата на държавното обвинение е във "връзка с ангажиментите по спазване на законността и защита на обществения интерес и са свързани с недопускането на възможни злоупотреби", пише в съобщението на прокуратурата.

Оттам са поискали министърът да им даде информация как изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) контролира ползването на тестовете. От държавното обвинение намекват, че има случаи на продажба на фалшиви тестове.

По закон ИАЛ е длъжна да контролира лабораториите и здравните заведения, които предлагат подобни тестове, пишат от прокуратурата. Проверка трябва да се прави и на използваните реактиви.

В момента "бързи тестове" се правят основно от частни лаборатории. Националният оперативен щаб отказва широкото им приложение заради данни, че често дават фалшиви резултати. Щабът влезе в спор със създадения наскоро от премиера Бойко Борисов медицински съвет, който се оглавява от пулмолога проф. Коста Костов. Съветът смята, че трябва да се прави масово изследване за коронавирус, включително и с бързи тестове, докато щабът, че това не е от съществено значение. 

Компромисният вариант бе тестване на 1000 полицаи, което трябва да покаже каква част от тях са преболедували вируса, без да разберат. Очаква се то да започне тази седмица. 

По-сериозно масово тестване на хората, включително с два вида бързи тестове, правителството огласи, че ще започне през април-май.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?