Гешев: Сериалът с Божков вече съм го гледал

Снимка: БГНЕС

Васил Божков се опитва да прави същото, което направи банкерът Цветан Василев. Това е сериал, който вече съм гледал. Това обяви шефът на държавното обвинение Иван Гешев по повод разкритията на хазартния бос за общуването му с финансовия министър Владислав Горанов и паметната записка, подписана заедно с бизнесмена Кирил Домусчиев.

Василев успя, надявам се Божков да не успее

Божков има две цели, обясни Гешев. Първата е да дестабилизира държавата политически. Така може да се стигне до нова политическа конфигурация, която "на него ще му свърши работа".

Втората е да накара инситуциите да не са толкова активни, особено по дипломатическа линия, каза главният прокурор. Гешев обясни, че Василев е успял да го постигне и затова екстрадицията му се бави шест години.

"Второто, което Василев успя да го постигне, е, че в държави извън ЕС, като изключим САЩ и още няколко, в процедурите по екстрадиция има съществен политически елемент. Т.е. колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт, в крайна сметка решението се взима от политиците в съответната държава", каза Гешев.

Като наблюдаващ прокурор по делото за източването на КТБ, той разкритикува, че държавата не е била достатъчно активна.

Някъде някой прокурор ще вземе решение

Гешев се ядоса на въпросите дали прокуратурата ще се задейства по сигнала на организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) за есемесите между Божков и Горанов.

От съобщенията става ясно, че бизнесменът се е опитвал да оказва влияние чрез министъра върху комисията по хазарта, която би следвало да контролира бизнеса му. От публикуваните съобщения не личи да му е отказвано.

Преди няколко дни Гешев обяви, че не вижда причина прокуратурата да се намесва. Сега каза, че АКФ била организация на издателя Иво Прокопиев. След това нарече поведението им шизофренно, защото хем го критикували, че е всевластен и безконтролен, хем искали от него да проверява сигналите им.

"Този сигнал до вчера не беше минал през мен, но когато стигне, аз ще го разпределя и по съответния ред ще стигне някъде до някой наблюдаващ прокурор, който ще вземе компетентно решение", обясни Гешев.

След това обясни, че подобни НПО "доносничат" на тезата за безконтролност на главния прокурор.

"По някакъв начин шизофренно раздвоени и трябва да си отговорят коя от двете тези е истина", обясни той.

Според него има медии, които се опитват да канонизират Божков. Същото правели и с Цветан Василев.

"Това е поредният сериал – така беше и с Миню Стайков, и с Баневи, и с Арабаджиеви. Нормално е, те се обединяват в клуб по интереси, защото не се харесват, но общият им враг е прокуратурата", заяви главният прокурор.

Отговор

В отговор от АКФ на твърденията на Гешев от АКФ призоваха за сериозна проверка, тъй като става дума за договаряне между двама бизнесмени за подкрепа от държавен орган. Според тях договорките между Божков и Домусчиев трябва да се разглеждат и в светлината на това, че комисията по хазарта е под шапката на финансовия министър, с когото има твърдения за комуникация.

Освен това от АКФ напомнят, че Горанов публично е обявил, че живее в апартамент, даден му безвъзмездно от кръстника му в сграда, строена от дружество, близко до Домусчиев.

"Според Фондация "Антикорупционен фонд" станалите публично достояние към момента данни сочат за сериозна индиция за възможно извършени широк спектър от корупционни престъпления от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение. АКФ счита, че следва да се извърши пълна проверка на всички обстоятелства около предполагаемата комуникация между Васил Божков и Владислав Горанов, както и на предполагаемите договорки между Васил Божков и Кирил Домусчиев за въздействие върху независим държавен регулаторен орган", пише в становището им.

Едно от малкото неща, които ме дебалансира

Гешев посети плевенското село Ореховица, където бе организирана поредната акция срещу битовата престъпност. Поводът отново е нападнат и бит пенсионер. Разследващите обясниха, че възрастен мъж е бил ограбен в дома си, удрян и са му взети 90 лв. от пенсията. В отговор започна акция по издирването на извършителите, а на място пристигнаха Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Гешев обясни, че дядо му бил от същото село, но не това е поводът за посещението.

"Едно от малко неща, което може да ме дебалансира, е това да видам по телевизията как се бият възрастни хора, изнасилват възрастни жени, пенсионери вкъщи, палят ги и какво ли още не", обясни главният прокурор.

Той заяви, че миналата година е обещал резултати в борбата с телефонните измами и към днешна дата броят им вече е единичен. Същата била целта и при битовата престъпност – чувствително намаление към края на тази година. Гешев призна, че коронавирусът за кратко променил приоритетите, защото голяма част от служителите на МВР били ангажирани с несвойствени задачи, но все пак битката с престъпността оставала крайната цел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?