Гешев спипа руски шпиони от военното министерство, ръководени от "Резидента"

Разкрита е престъпна група за шпионаж в полза на Русия, обявиха от държавното обвинение. Тя е била ръководена от бивш началник във военното разузнаване, завършил школа на ГРУ, когото прокуратурата нарече "Резидента".

В групата е участвала съпругата му, която предавала информация и взимала пари от руското посолство.

Групата, включваща действащи военни, е изградила агентурна мрежа. "Резидентът" е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи по-късно, че членовете на групата са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия.

По думите му групата е била под наблюдение от септември и според него от дейността ѝ не са нанесени непоправими щети.  

Според разследващите те са снимали секретни документи от мониторите на служебните си компютри. Действията им са документирани от охранителни камери. Към момента установените и обвиняеми членове на групата са общо 6, като 5 от тях са в ареста, съобщиха на пресконференция в петък главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева.

Един от участниците в групата е задържан в четвъртък близо до руското посолство в опит да избяга.

Ръководителят на групата се казва Иван Илиев и е бивш ръководен кадър на военното разузнаване, съобщи бТВ.

Прокуратурата пусна записи от СРС-та и видеа с участието на "Резидента" и останалите арестувани. От тях става ясно, че им е плащано във валута. Давани са по 2-3 хил. лв. месечно.

Акцията бе обявена от Иван Гешев и Сийка Милева като безпрецедентна в новата ни история. Шефът на държавното обвинение обяви, че се гордее с българските служби за сигурност. Според него ДАНС и военното разузнаване най-сетне са възстановили капацитета си, загубен в годините на прехода.

Гешев заяви, че се надява този случай да не послужи за разделение, а за обеднение по признак обич към родината и на базата на това, че не мразим чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитаваме българския интерес.

Това обаче не е първата подобна акция. През 2001 година България изгони трима руски дипломати, начело с военния аташе Виктор Ломакин след шумен шпионски скандал.

На 6 март 2001 година о.р. полк. Яни Янев, бивш шеф на аналитичната дирекция на РУМНО, бе арестуван пред вратите на руското посолство в София с чанта, пълна с материали с гриф “Строго секретно”. Почти по същото време в служба “Военна информация” на Министерството на отбраната (бивша РУМНО) бе арестувана Лиляна Гешева, шеф на секретната секция на служба “Военна информация”.

Янев е имал среща с военния аташе на Русия у нас Владимир Ломакин, като целта е била да му бъде предадена сводка за положението на Балканите, която получил от Лиляна Гешева. Скандалът доведе до отзоваването на Ломакин, а Янев и Гешева бяха дадени на съд.

Шпиони по бели гащи

Прокуратурата разполага с огромно количество СРС-та и видеа от дейността на групата, стана ясно на пресконференцията. Част от тях бяха показани. Бяха пуснати записи от разговори на "Резидента" със съпругата му, в които обсъждат пари. Показани бяха и видеа как съпругата влиза и излиза от руското посолство.

Документирано е и как арестуваните служители снимат с телефони документи от служебните си компютри. Действията им са заснети от камери, монтирани на тавана на помещенията.

Въпросните телефони са били дадени от "Резидента", обясниха от прокуратурата. Заедно с тях имало и карти-памет, като ръководителят инструктирал как да ги счупят, за да не бъдат хванати.

Разследващите твърдят, че част от вербуваните били обучавани от "Резидента" в "оперативно майсторство". От записите и разговорите не личи особена предпазливост. Уговаряни са срещи, обсъждани са суми от порядъка на 2-3 хил. лв., които щели да получават.

Ръководителят обяснява, че с тях се получавала една "сумичка" месечно. Един от групата е заснет и как обменя сума в долари в чейнджбюро. Друг – как брои пари в кабинета си.

Неясно как хора, които уж са оперативно тренирани, не са се сетили, че в кабинетите им може да има охранителни камери и смело са снимали секретни документи и са броили пари точно под тях. Според разследващите един от тях е снимал секретна информация над 4 часа в един ден.

Иначе уговорките били да се срещат всеки месец – първата неделя след 20-то число. В един от разговорите соченият за ръководител пита събеседника си дали знае къде живее, за да го търси, ако има нещо спешно. Друга инструкция е телефонът, с който се снимат документите, да се държи в мазето.

Административният ръководител на Военноапелативна прокуратура Елин Алексов каза, че престъпната група е действала от дълго време. Членовете ѝ ще бъдат разследвани за организиране, ръководене и участие в престъпна група, създадена с цел извършване на престъпление срещу Република България и шпионаж в полза на друга държава.

"Събираната информация е била свързана с класифицирана информация за високотехнологични тайни от военен и личен характер. Групата е извършила своите действия много професионално. За съжаление, участниците в групата са се клели във вярност на държавата си", коментира Алексов.

Хибридни атаки

Сред установените шестима шпиони има действащи и бивши служители на военното министерство. Един от тях е работел по линия противодействие на хибридни атаки. Друг е бил ръководен кадър в дирекцията по планиране и бюджет. Сред задържаните е бивш служител, изпращан на мисии зад граница като военен аташе, както и такъв, пращан в чужбина с военните ни контингенти. Друг арестуван е шеф на секретното деловодство на парламента.

Петима са арестувани за по 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянното им задържане под стража. Разследването продължава.

Благодарен съм на Русия, но ще ги бием като всеки друг

Освен на пресконференцията Гешев благодари на службите и в туитър. Той ги поздрави за отличната работа и обяви, че са защитили не само интересите на България, но и тези на ЕС, САЩ и НАТО. Главният прокурор пусна и снимка с цитат от ген. Иван Колев, командир на кавалерията през Първата световна война, сражавал се с руски войски на Добруджанския фронт.

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!", гласи той.

Не е първи път

Външно министерство похвали прокуратурата и ДАНС за добрата работа. От ведомството допълниха, че подобни действия на което и да е посолство са недопустими.

"Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи", заявиха от там.

Военният министър Красимир Каракачанов пък каза, че арестуваните били следени още от миналия септември. Според него двама от тях са средно ниво началник отдели. Информацията, която изнасяли, била за модернизацията на армията. Според Каракачанов това комплимент за работата на правителството по тази линия.

Споделяне

Още по темата

Още от България