Гешев: Унищожават прокуратурата, както Костов унищожи следствието

Главният прокурор смята, че ако държавното обвинение е към изпълнителната власт, ще има всекидневен политически натиск

Гешев: Унищожават прокуратурата, както Костов унищожи следствието

Дебатът за мястото на прокуратурата цели нейното унищожаване, така както беше унищожено следствието по времето на Иван Костов. Това каза новият главен прокурор Иван Гешев пред БНТ. Това беше неговото второ интервю след като в сряда встъпи в длъжност и даде първото си интервю пред проправителственото издание "ПИК".

Иван Гешев коментира започналия дебат за промени в конституцията и защити тезата си, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

"Към момента не съм чул рационални, конкретни идеи, юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани. Т.е. ние почваме един дебат, за да установим какъв е предметът на дебата. Така че аз не съм наясно какъв е предметът на този дебат, към момента. Ако е за мястото на прокуратурата, тази тема се повдига от дълги години. Тя е решена с едно конституционно решение. Този проблем може да бъде решен само с Велико Народно събрание", каза Иван Гешев.

"Моето лично мнение, а съм сигурен и за цялата прокуратура, е, че ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. И няма да ме питате - как ще устоите на политически натиск. Този политически натиск ще бъде ежедневие", посочи главният прокурор.

Според него политическите идеи са на "един сегмент от политици извън Народното събрание" за унищожаване на прокуратурата. Нито президентът, нито извънпаралементарната опозиция искат прокуратурата да бъде част от изпълнителната власт, защото този модел се смята за твърде опасен за българските условия.

Повечето анализатори, включително от академичните среди, говорят за разделянето на съда и прокуратурата, като целта е прокуратурата да бъде независима институция, подложена на много по-голяма парламентарна и обществена отчетност.

Към това трябва да се прибави и огромният проблем с наказателната и дисциплинарната недосегаемост на главния прокурор, който бе отчетен още от главния прокурор Иван Татарчев с думите "Над мен е само Бог".

Новият главен прокурор Иван Гешев не е съгласен с констатациите на своите предшественици.

"Пътят към ада е постлан с добри намерения. Цели се не механизъм за контрол, а механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не се харесва. Унищожаване по начина, по който беше унищожено следствието по времето на Иван Костов", каза Гешев.

Той уточни, че по време на премиерския си мандат Иван Костов не е харесвал шефа на следствието Бойко Рашков. Така следствените служби са били откъснати от Националната следствена служба. Няколко години след това комуникацията била възстановена, но следствието вече било загинало, разясни главния прокурор.

Основната реформа на следствието бе извършена с приемането на новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) през 2005 година, когато 97% от делата, по които работеха следователи бяха прехвърлени в МВР. Промяната бе прокарана от кабинета "Сакскобургготски" под натиска на ЕС. Идеята бе България да създаде съвременна компетентна разследваща полиция, каквато тя никога не създаде. Четири години по-късно кабинетът "Станишев" доуби следствието като го превърна в отдел на прокуратурата. Така следователите се превърнаха в едни скъпоплатени фигуранти.

"Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет", каза Гешев. Той посочи, че няма структура и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка да решава собствените си проблеми, а да не прехвърля отговорността за тях на други.

"И, както казах при встъпването си, ние знаем, че не сме безгрешни и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други", заяви Гешев.

Като най-сериозният краткосрочен проблем той посочи формирането на екип, защото "от създаването на екип с общи цели, който работи заедно, а не поотделно, зависи много". "Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация", каза още Гешев.

Според него трябва да се промени мисленето на прокурорите, много от които смятат, че са чиновници. По отношение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов главният прокурор заяви, че не го интересува дали някой го харесва.

"Аз съм на определена позиция, когато правя нещо целта е да го свърша. Мога да работя с всеки, ако този човек желае да работи в интерес на държавата. Но се съмнявам, че той мисли по същия начин", каза Гешев.

"На мен най-много ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. /.../ Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат", добави Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България