Гешев в защита на сарая: Опитаха се да установят работническо-селска власт

Гешев в защита на сарая: Опитаха се да установят работническо-селска власт

"Опит на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец. Този опит е неуспешен, защото това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин (бел. ред. действителното име е Керенски), той е с гумена лодка, а не Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа". 

Така главният прокурор Иван Гешев коментира неуспешния опит на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и съпартиеца му Иво Мирчев да достигнат до плажа в база "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган. Гешев иронизира действията им като ги сравни с избухването на Октомврийската революция в Русия през 1917 година и даде да се разбере, че няма сериозно намерение да се съобразява и с президента Румен Радев, който го призова да разследва резиденцията на почетния председател на ДПС.

"За кой инцидент на Росенец говорите? Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближават избори, явно влязохме в предизборна ситуация", каза главният прокурор пред журналисти в Габрово.

Той посочи, че прокуратурата ще извърши проверка на всичко, което е от нейната компетентност, но обществото да не очаква от тях политически изказвания.

"Да коментираме политици, да влизаме в тяхната игра, защото искат да се чувстват значими. По-скоро ситуацията, която видях, беше смешна. А ако това са били служители на НСО, е проблем на вътрешна служебна проверка. Ако има данни за престъпления, това е проблем, с който се занимава прокуратурата. Така че това са проблеми на други институции", добави Гешев.

Във вторник охранители изгониха Иванов от плажната ивица и го избутаха във водата, въпреки че зоната е със статут на публична държавна собственост и би трябвало всеки да има достъп до нея. Преди ден президентът Румен Радев обяви, че гардовете са били от НСО. 

Освен това Радев поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка в парка "Росенец".

"Президентът да прецени какво иска"

"Ние си решаваме собствените си проблеми. Проблемите на другите институции не са наш проблем. Да си ги решават те, да не ги прехвърлят на прокуратурата. В крайна сметка вчера мисля, че президентът ни призова прокуратурата... ми президентът да прецени какво иска - една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата, мисля, че касаеше неговият секретар, сега ни призовава да действаме. Политически коментари, трябва да питате президента. Като изясни позицията си дали ни има доверие, или ни няма доверие, тогава мога да коментирам. Сега и аз съм раздвоен, учуден малко от тези двупосочни и противоречиви изявления, посочи той.

"Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят това. Ако българските граждани го оценяват, да гласуват. Правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства", каза Гешев. 

"Ситуацията, която видях вчера, беше смешна, а поведението, ако са били служителите на НСО - това е проблем на евентуална вътрешна проверка", добави той.

Законови промени: Шефът на НСО ще определя кой да има държавна охрана 

Лидерът на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов пък обяви, че ще поиска шефът на Националната служба за охрана (НСО) да определя кои лица и обекти да бъдат охранявани.

Предложението щяло да бъде оформено като законопроект до седмица и по думите на Симеонов е получило подкрепата на ГЕРБ.

Идеята на поправката била да "няма залягане и прикриване зад колективната отговорност", тъй като в момента решението се взема от специална комисия, в която освен от НСО влизат още представители от ДАНС и МВР.

Симеонов против НСО да охранява Доган, плажът край сараите щял да е достъпен

Симеонов добави, че е не одобрява държавата да охранява Доган.

Той каза още, че "гарантира, че плажът на "Росенец" ще бъде достъпен" за хората.

"Обединихме се около една промяна в Закона за Черноморското крайбрежие за забрана на строителството в зона А, определена съобразно закона. 100-метра от бреговата ивица. Ще поискаме тотална забрана на всякакво строителство", каза той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?