Гешев: Военен разузнавач е бил такси и информатор на бизнесмен в чужбина

Проверяваме дали това е престъпление, но е най-малкото грозно

Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив

На този етап прокуратурата не може да се ангажира дали има или няма престъпление в служба "Военна информация", но зам.-главният прокурор Иван Гешев се е натъкнал на действия, които според него са "грозни" и "обидни".

Във вторник той отхвърли като "целенасочена лъжа" твърденията, че прокуратурата се занимава с чисто оперативната дейност на военното разузнаване, чийто сегашен и предишен шеф са разследвани от прокурорите под пагон. Съмненията са, че става дума за скалъпени обвинения с цел неудобни кадри да бъдат разкарани или службата да премине към цивилното разузнаване.

Случващото се около военното разузнаване изглежда още по-смущаващо, след като вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов не е склонен да действа прибързано срещу нарочените военни разузнавачи.
На този фон Иван Гешев съобщи, че прокуратурата е разбрала за военен разузнавач, който е дал информация на бизнесмен в чужбина и е бил няколко дни негов шофьор.

"Не е нормално да ти плащат заплатата български граждани и шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес интереси и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни”, каза Иван Гешев пред репортери.

На последващ въпрос дали това е престъпление Гешев отговори, че "най-малкото е грозно" и "обидно".

Зам.-главният прокурор иронично допълни, че ако военните разузнавачи искат да работят като таксиметрови шофьори, е по-добре да напуснат и да търсят реализацията си именно в този сектор.

"Не знам дали е обидно за един офицер, но за българските граждани трябвало да е обидно", каза той.

От оскъдната информация, която предостави Гешев, не станаха ясни обстоятелствата по случая. Не се знае кой е въпросният бизнесмен, в коя страна се развива действието, каква информация му е била предадена и дали пък всъщност военният разузнавач не е използвал бизнесмена, за да разузнае нещо от него.

По закон българското военно разузнаване има широки правомощия да събира и анализира информация, включително и чрез неформални срещи, които са абсолютно нормални в работата на специалните служби. Военните разузнавачи в чужбина имат задължението да събират и информация в полза на българските бизнес интереси и срещата с бизнесмени вероятно е част от работата им.

Гешев коментира във вторник, че е "целенасочена лъжа, че прокуратурата извършва в служба "Военна информация” действия, свързани с чисто оперативната дейност на военното разузнаване".

"Тази лъжа е обяснима", каза той.

Подобни тълкувания дойдоха, след като военната прокуратура обвини шефа на служба "Военна информация" Пламен Ангелов и неговия предшественик Светослав Даскалов в длъжностно престъпление – издали са над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона. Миналата седмица МО заяви в специална позиция, че от службата не е имало теч на информация. Сега Гешев не коментира процедурата за даване на достъп до класифицирана информация, която е обект на обвинението.

"Истината е, че разследването е за изтичане на класифицирана информация и за финансови нарушения - как се харчат бюджетните и извънбюджетните постъпления в тази служба. Към този момент няма обвинение за финансови нарушения. Надяваме се след събирането на достатъчно доказателства да има обвинения и в това направление“, каза Гешев.

Работата на специалните служби и контролът върху тях по цял свят е изключително чувствителна. В България единствената форма на граждански контрол е ресорната парламентарна комисия, която заседава при закрити врата.

Подобни разследвания са рядкост в България и обикновено се свързват със смяната на ръководството на службата. Военното министерство обаче показа, че не е склонно лесно да се раздели с директора на службата Пламен Ангелов. Освен това източници от МО подозират, че една от целите на скандала може да е преминаването на военното разузнаване към цивилното – Държавна агенция "Разузнаване".

Разследването в службата се води от военната прокуратура, чиито шумни обвинения често катастрофират в съда.  

Споделяне

Още по темата

Още от България