Ги Верхофстад изобличи "фалшивите обещания" на Борис Джонсън

Приказките на Джонсън за "глобална Британия" изглеждат още по-нелепо, твърди белгийският политик

Ги Верхофстад изобличи "фалшивите обещания" на Борис Джонсън

Фаворитът на британските консерватори за партиен лидер и премиер на страната Борис Джонсън "продължава да лицемерничи, да преувеличава и дезинформира обществото за Брекзит", коментира координаторът за Брекзит в Европейския парламент и бивш белгийски премиер Ги Верхофстад.

В позиция, публикувана в Project Syndicate, той пише: "Както често се случва с популистите, реалността не се вписва в представяната от Джонсън омагьосваща комбинация от фалшиви обещания, псевдопатриотизъм и атаки срещу чужденците...За последователите на Джонсън обаче, той е повече пророк, отколкото политик: само той може да достави митичния "истински Брекзит", който ще доведе до просперитета, обещаван в кампанията за референдума".

Ги Верхофстад е особено безмилостен към твърденията на Джонсън, че той ще е в състояние да се откаже от договореното от Тереза Мей споразумение с ЕС за Брекзит, да отмени сумата от 39 млрд. паунда, която Великобритания трябва да плати на ЕС за Брекзит, като в същото време договори с Брюксел споразумение за свободна търговия.

Ги Верхофстад казва, че твърденията на бившия британски външен министър Борис Джонсън в настоящата кампания са мит. Той прави унищожителна оценка на надпреварата между Джонсън и Джереми Хънт, който също казва, че ще е в състояние да предоговори сделката за Брекзит. Явно и двамата не са научили нищо досега, пише бившият белгийски премиер.

ЕС многократно заяви, че няма да има предоговаряне на постигнатото споразумение.

Ги Верхофстад посочва, че Джонсън е бил най-изтъкнатият архитект на кампанията за напускане на ЕС и човек, който продължава да си измисля, за преувеличава и дезинформира, тъй като явно е неспособен да спре да разпространява "неистини".

Верхофстад, който е политик с доказани проевропейски възгледи, в миналото често е влизал във вербална конфронтация с брекзитъри като Найджъл Фараж. По отношение на свободната търговия той изтъква, че ЕС е "реалната глобална търговска сила" и обвинява Джонсън и последователите му, които говорят за "Глобална Британия", която ще търгува свободно с останалия свят, дори след като завличат страната си по пътя, осеян с изкоренени търговски връзки и значими нови бариери спрямо търговията.

Успешното завършване на преговорите на ЕС с южноамериканската група "Меркосур" ще "циментира позицията на ЕС като глобален лидер на откритата търговия", казва Верхофстад, който освен това посочва и финализираните наскоро споразумения с Япония, Южна Корея и Канада. В същото време Джонсън и привържениците на Брекзит без сделка ще видят как Обединеното кралство "незабавно губи преференциален достъп до пазари, съставляващи около 11% от общата му търговия".

ЕС трябва скоро да приключи търговското споразумение с групата "Меркосур" (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), което ще намали тарифите за износа на европейски продукти в тези държави, отбелязва "Гардиан"

Верхофстад пише още, че към края на юли, когато Джонсън се очаква да е взел властта във Великобритания, Европа ще е предоставила дори още повече доказателства за това, че Брекзит е не само ненужен, но и в ущърб на британските икономически интереси. Тогава авантюристите от лагера на Брекзит най-накрая трябва да обяснят кое е онова, от което все още се оплакват.

В началото на юли Финладния поема ротационното председателство на ЕС и външният министър на страната заяви, че Великобритания трябва да реши сама за себе си както отговорите, така и базисните правила на играта в главоблъсканицата за Брекзит.

Междувременно Борис Джонсън предупреди в четвъртък, че в кабинета му няма да има място за министри, които са против Брекзит без сделка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?