Виден германски икономист смята, че

Гибел на еврото би заличила една десета от икономиката на Германия

Гибел на еврото би заличила една десета от икономиката на Германия

Евентуалната гибел на еврото би довело до заличаване на до 10% от икономиката на Германия, а дори само излизането на Гърция от валутния съюз носи съществени рискове за бизнеса. Това предупреждение отправи икономическият съветник на германското правителство Ларс Фелд, цитиран от Ройтерс.

Фелд, който се смята за един от петте "мъдреци" икономисти, чиито мнения формират публичния дебат в страната, но влияят слабо върху формирането на политиката, каза, че брутният размер на сумата, която еврозоната дължи на Германия по последни данни е около 3.5 трилиона евро.

"Ако една голяма част от тези вземания не ни бъдат изплатени или бъдат просрочени, ще има фалити на малки и средни по мащаб фирми и икономиката ще бъде разклатена. Този срив би отнесъл между 7 и 10% от брутния вътрешен продукт на Германия," заяви Фелд.

И евентуално излизане на Гърция от еврозоната не би се разминало без съществени щети, каза той и добави, че рискът от разпространение на кризата чрез банковата система вече е ограничен, но все още остава сериозен риск напускането на Гърция да накара инвеститорите да очакват, че и други страни ще я последват.

Редица официални германски представители напоследък обсъждат варианта Атина, която се държи на повърхността главно заради парите, давани от германското правителство, да бъде принудена да изостави еврото. Канцлерът Ангела Меркел и нейните съюзници обаче са твърдо против тази идея.

Според Фелд опциите за решаване на кризата са малко и "повечето от тях не са особено привлекателни".

Той очаква като цяло тази година икономиката на Германия да отбележи ръст от около 0.8-0.9%, като през третото и четвъртото тримесечие е възможно ръстът да спре и дори да има свиване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?