Гибелта на проруските военни командири е обвита в мистерия

Покушението срещу Арсен Павлов – Моторола заплашва да възобнови пълномащабните бойни действия в Източна Украйна

<i> Арсений Павлов - "Моторола" (в черна парадна униформа) по време на честванията на 9-ти Май в Донецк т.г.</i>

Тази седмица по украинската и руската телевизия бяха показани ужасяващи кадри: овъглена и окървавена вътрешност на асансьор, отломки от оръжие и боеприпаси и увитите тленни останки на двама мъже, изнесени от жилищна сграда в контролирания от проруските сепаратисти град Донецк в Източна Украйна.

Жертвите на взрива са проруският военен командир Арсен Павлов, по-известен с прякора Моторола, и неговият бодигард. Те са взривени със самоделно взривно устройство, докато са влизали в асансьора.

33-годишният Павлов е сепаратистки командир, руски гражданин и ветеран от войната в Чечения, който се хвалеше с екзекуции на украински пленници. Той филмираше битките си с камера, монтирана на каската си, а след това даваше заснетите видеоматериали на руската телевизия.

Дори по време на сватбата си през 2014 г. той беше с военна униформа, докато младоженката носеше пистолет в кобур, препасан върху булчинската рокля.

Покушението, извършено късно в неделя, заплашва да възобнови пълномащабните бойни действия в Източна Украйна, въпреки че лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция се договориха в сряда за пътна карта за осъществяване на блокирания мирен план в поразения от войната регион.

Павлов е най-известният сред поне седемте сепаратистки командири, убити за година. Неговата смърт обаче поставя по-големия въпрос: защо толкова много лидери на проруските сепаратисти загиват по време на т.нар. примирие?

Има най-различни теории – от мъст на проукраински групи и междуособици между отделните въстанически групировки, до действия на руските спецслужби, които се избавят от сепаратисти, които вече не могат да контролират.

"Мисля, че всичко това е свързано", казва пред "Файненшъл таймс" зам.-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин, който описва загиналите като "лидери, които масите следваха".

"Те всички бяха убити...при терористични актове. Не си заслужава да се вини една страна. Това може да са специални услуги от различни страни, онези, които имат интерес в този конфликт", допълва той.

Кадри от траурното шествие в Донецк

Лидерът на донецките сепаратисти Александър Захарченко, който оцеля при атентат тази година, побърза да обвини украинските тайни служби за смъртта на Павлов: "Ние можем да предположим, че Петро Порошенско (президентът на Украйна) е нарушил примирието и ни е обявил война".

Киев отрича да има намеса. Представители на украинските власти посочват, че техните спецслужби не биха били в състояние да извършат покушение срещу добре охраняван въстанически командир в сърцето на Донецк.

Анализатори отбелязват, че след седем предишни опита за покушение срещу живота му, Павлов бил маниакален на тема сигурност, поддържал е постоянна охрана в своя жилищен блок и по всички белези личи, че убийството му е дело на вътрешен човек.

В последното си интервю той намеква, че е имал врагове сред своите хора, добавяйки: "Аз знам, че смъртта ми ме чака".

Тези конфликти може да са свързани с битка за политическо влияние или за контрол върху енергийни ресурси или върху контрабандни маршрути в сепаратисткия район, където черният пазар процъфтява.

В съседния Лугански район, също контролиран от проруските сепаратисти, застреляни или взривени бяха поне четирима техни командири – Павел Дроймов, Александър Беднов, Алексей Мозговой, както и роденият в Русия Евгений Исаченко. За по-малко от година всички те намериха смъртта си далеч от фронтовата линия. За всички тях се твърди, че са били съперници на Игор Плотницки, лидерът на региона, оцелял при атентат срещу него тази година.

Роденият в Русия Генадий Ципкалов, друг лугански командир, бе арестуван миналия месец по обвинения в заговор за преврат в района. Той почина в ареста, а обясненията бяха, че се самоубил.

И докато руските медии тази седмица прославяха Павлов и многолюдното му погребение в Донецк бе излъчвано от московски телевизии, представители на Киев и други източници смятат, че той е отстранен от руските спецслужби в рамките на "чистката".

Друг активист, Иевхен Жилин, който заедно с Павлов и други проруски протестиращи временно завзеха правителствените сгради в най-големия източноукраински град Краков в началото на 2014 г., бе застрелян миналия месец в елитен московски ресторант. Той бе първият сепаратист, убит на руска територия.

Иевхен Жилин

Един от мотивите за систематичното избиване на тези хора би могъл да е опитат на Москва да елиминира въстаници, които са запознати с действията на Русия за възпламеняване на войната в Източна Украйна, както и за измъчването на пленници и извършените военни престъпления. Сред тези престъпления е и свалянето на малайския пътнически самолет MH17 през юли 2014 г., когато загинаха 298 човека.

Юлия Латинина – руска журналистка и радиоводеща, известна като критик на Владимир Путин, тази седмица написа в блога си, че Павлов е убит по нареждане на високопоставени московски чиновници, защото "той знаеше кой е свалил Боинга" (MH-17) над Източна Украйна.

Говорителят на украинските спецслужби Олександър Ткачук каза, че Украйна, разбира се, би искала да задържи Павлов, който е "заподозрян по много дела, от терористична дейност до убийства". Ткачук предположи, че в убийството му е намесена Москва.

"Представете си украинските власти да се сдобият със свидетел като Павлов в международния наказателен съд по дело срещу руските военни престъпления", каза Ткачук и добави, че смъртта на Моторола е изгодна за руското ръководство".

*Преводът е на Mediapool

Споделяне

Още от Свят