Гигантът АрселорМитал заплашва да напусне Румъния

Гигантът АрселорМитал заплашва да напусне Румъния

Най-големият производител на стомана в света АрселорМитал заплашва да затвори комбината си в Румъния заради цената на електроенергията, пише в. "Адевърул". Същевременно от АрселорМитал водели преговори с правителството на Алжир за увеличаване на производството на стомана от металургичния комбинат в Анаба, от който компанията притежава 70 процента. Останалата част от акциите са собственост на алжирската държавна компания Сидер.

Производителят на стомана е собственик на металургичния комбинат в румънския град Галац. Миналата седмица ръководството на АрселорМитал обяви, че комбинатът няма да може да работи още дълго време, заради цената на електроенергията, която за последните четири години е нараснала с 25 милиона евро, пише "Адевърул", цитиран от БТА.

Генералният директор на АрселорМитал Галац Бруно Рибо заяви, че системата за субсидиране на производителите на възобновяема енергия се отразява на цената на електроенергията на големите консуматори. Ако това продължи, дейността на металургичния комбинат в Галац ще стане нерентабилна.

Във връзка с тези предупреждения и новината за преговорите между АрселорМитал и алжирското правителство, "Адевърул" пише, че световният производител на стомана вероятно има предвид потенциала на Северна Африка и очаква търсенето на стомана да нарасне в бъдеще, след като френският автомобилопроизводител Рено обяви миналата година план за откриване в Алжир на завод за сглобяване на автомобили след този в Мароко.

"Адевърул" цитира представител на АрселорМитал за Северна Африка да казва, че отношенията с алжирската компания Сидер са много конструктивни и се планира силно развитие на зоната Ел Хаджар. Комбинатът в Анаба е най-големият стоманопроизводител в Магребския регион с производствен капацитет от два милиона метрични тона годишно.

Споделяне

Още от Бизнес