Гигантът “Ел Пасо корп.” плати, за да избегне съд за злоупотреби с “Петрол срещу храни”

Най-голямата газопроводна компания в САЩ “Ел Пасо корп.” (El Paso Corp.) се съгласи да изплати на американското правителство 7,7 млн. долара, за да избегне съдебно преследване за корупция по програмата на ООН "Петрол срещу храни", предаде АП, цитирана от БТА.

По силата на постигнатото споразумение “Ел Пасо” ще изплати на САЩ 5,48 млн. долара, които ще бъдат прехвърлени във Фонда за развитие на Ирак, съобщиха от Федералната прокуратура и ФБР.

С отделно споразумение с Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ “Ел Пасо” се ангажира да плати още 2,25 млн. долара.

Програмата "Петрол срещу храни" действаше под наблюдението на Съвета за сигурност на ООН от декември 1996 г. до 2003 г. Тя трябваше да облекчи отражението на санкциите срещу Ирак върху населението. Така на бившия режим на Саддам Хюсеин беше позволено да продава петрол в замяна на храни и други стоки от първа необходимост.

Разследването на комисия начело с бившия шеф на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър доказа обаче, че Саддам или е искал подкупи от компаниите, които са търгували с Ирак, или е плащал на политици, организации и правителствени служители да лобират срещу международните санкции.

Споделяне

Още от Бизнес