Гигантски транспортен Боинг 747 кацна на погрешно летище в САЩ

Гигантски транспортен Боинг 747 кацна на погрешно летище в САЩ

Гигантски Боинг 747 Дриймлифтър - транспортен самолет, от който в света летят само четири екземпляра, кацнал по грешка в сряда вечерта на малко летище, вместо да се приземи в базата на ВВС Макконъл в Уичита, в щата Канзас, предаде Асошиейтед прес в петък.

Самолетът излетял от нюйоркското международно летище "Джон Кенеди" към базата на ВВС, но по неизвестна причина кацнал на малко съседно летище с писта, дълга само 1,9 км. Пилотът на джъмбото се смутил, когато чул от диспечерите, че се е приземил 14 км северно от дестинацията си и признал: "Да, сър, току що се приземихме на друго летище". Боингът с екипаж от двама души трябвало да достави в базата Макконъл части за новия Боинг 787 Дриймлайнър.

"Не знаем защо Боингът се приземи на летище "Джеймс Джабара", вместо в базата Макконъл", каза говорителка на летищните власти. "Самолетът кацна в 21.30 ч., без да нанесе щети на летището, нито да претърпи повреди", добави тя. В района има три летища - базата на ВВС, "Джеймс Джабара" и "Бийч Еърпорт", посочва АП.

Компанията оператор "Атлас Еър" изпратила влекач, който да изтегли самолета, а инженерите направили множество изчисления, за да се уверят, че той може да излети безпроблемно, което станало вчера по обед.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?